Feltárult Palmyra titka

Léteznek a világon különleges helyek, melyek romjaikban is őrzik az egykori nagyságot. Ilyen az ókori Palmyra városa is, melynek mára már csupán páratlan szépségű romjai maradtak meg.

Ország-világUjlaki Ágnes2012. 07. 17. kedd2012. 07. 17.

Kép: palmyra palmüra romváros sziria ősi letűnt civilizáció sírok 2005 04 14 Fotó: Kállai Márton

Feltárult Palmyra titka
palmyra palmüra romváros sziria ősi letűnt civilizáció sírok 2005 04 14 Fotó: Kállai Márton

Az ókori Római Birodalom óriási területre terjedt ki, hatalmas városokat hozott létre a kereskedelem, az ipar és a mezőgazdaság gyarapításával. Néhány esetben azonban rejtély maradt, miként és miért nőhettek óriásira bizonyos települések, melyek az igencsak sivár környezettel és a viszontagságos időjárással küszködtek. Az ilyen rejtélyek közé tartozott a ma Szíriában lévő – és az ottani belharcok által most fenyegetett – monumentális romváros, a Damaszkusztól északkeletre lévő Palmyra felemelkedése is.

A város főutcája a leghosszabbak és leggrandiózusabbak közé számított az egész birodalom területén, népessége pedig a becslések szerint elérte a százezres lélekszámot. A 2000 évvel ezelőtti urbanizáció magyarázatát norvég kutatóknak most sikerült feltárniuk. Nem a régészek számára viszonylag jól ismert ókori város területét vizsgálták, hanem egy nagyobb, városon kívüli területet fésültek át négy év alatt. Számos kisebb, elfelejtett falut találtak, s megfejtették az ókori városfejlődés rejtélyét is: víztározókra bukkantak, melyeket a falvak is használtak.

A norvég kutatók szerint nem sivatag terült el itt, hanem száraz sztyepp, ahol a növények gyökérzete megakadályozta a csapadékvíz mélyebbre süllyedését. A talajvizet – ami időszakos folyócskákat táplált – aztán csatornákkal, kisebb gátakkal ciszternákba gyűjtötték, ezzel elég vízhez jutottak az öntözéshez, s így a növénytermesztéshez is. Palmyra földrajzi és geopolitikai fekvése szintén előnyösnek bizonyult: az Eufrátesz folyó irányában fontos kelet–nyugati út mentén feküdt, s innen a római és a perzsa birodalom határvidékére lehetett eljutni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek