Hullanak a marihuána termesztők!

Egy éven át tartó, az egész országra kiterjedő nyomozói munka eredményeként huszonegy embert fogtak el, akik érintettek lehetnek több tízmillió forint értékű marihuána termesztésében.

Ország-világBalogh Mária2012. 07. 10. kedd2012. 07. 10.
Hullanak a marihuána termesztők!

Tavaly májusban kezdődött a „felgöngyölítés", amikor a nyomozók egy marihuánaültetvényre találtak a cívisváros központjában. Az akkor rajtaütésszerűen érkező rendőrségi egység három személyt talált a Püspöki Palota második emeleti lakásában: ők gondozták a 320 tő indiai vadkendert.

Hamza József őrnagy, a nyomozást vezető Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési osztályának vezetője elmondta: a nyomozók Debrecenből kiindulva eljutottak a hajdú-bihari Bocskai kertbe és Sámsonkertbe, ahol egy-egy ültetvényen öszesen 100 millió forint „piaci" értékű „füvet" találtak. A szálak aztán másfelé is kinyúltak, Hajdú-Biharban újabb öt személy került őrizetbe.

Aztán hamarosan egy budapesti, XIII. kerületi kertészeti üzlet is képbe került: a cég marihuánatermesztéshez alkalmas eszközöket adott el a korábban elfogottaknak, és az is kiderült, hogy vadkenderpalántákat is árusítottak az ország minden szegletéből érkező vevőknek. Az ő kezükön is kattant a bilincs, az üzlet ajtaján pedig a lakat.

Egy Cegléd melletti tanyán, Csemőn volt a következő rajtaütés, az akcióban három személyt fogtak el. Egyikük körözés alatt volt, ő előzetes letartóztatásba került. Ezután a rendőrség a debreceni Tesco áruház parkolójában elfogták azt a – másfél éve börtönből szabadult – 41 éves férfit, aki pénzelte az immár lefoglalt ültetvényeket. Az utolsó kommandós rajtaütés a Pest megyei Bugyi településen történt, ahol egy négyfős családnál foglaltak le nagy mennyiségű marihuánát. A családfőt őrizetbe vették.

Nem egyszerű lefülelni egy-egy drogszervezetet. Számos „nagykereskedő" előszeretettel alkalmaz nélkülöző, de bátor embereket. A keleti régió a legfertőzöttebb vidék. Innen indul nyugat felé a termék, a „szállítók” pedig egy sikeres fuvarért félmillió forintot is megkaphatnak. Óvatosságban nincs hiány: legalább öt autót vált a szert szállító ember, mire a célállomásra ér. A profizmust bizonyítja, hogy nem csupán újabb és újabb kocsikba szállnak át, de öltözetüket és kesztyűjüket is cserélik, így kevés nyomot hagyva végezhetik a csöppet sem veszélytelen munkát.

Mindennek dacára: az elmúlt egy évben Hajdú-Bihar megyében a rendőrök hat ültetvényt számoltak fel, és 1240 tő indiai vadkendert, több mint 200 millió forint értékű marihuánának megfelelő mennyiséget foglaltak le.

Ezek is érdekelhetnek