400 évnyi víztartalékra leltek!

Szenzációs felfedezést tettek Afrikában: a most megtalált föld alatti vízkészlet megváltoztathatja az életet Namíbia északi, sivatagos részében. A készlet ugyanis a lakosság négyszáz évi ellátására lenne elegendő. A próbafúrások még nem fejeződtek be, s a víz pontos mennyiségét sem állapították meg.

Ország-világ2012. 08. 17. péntek2012. 08. 17.
400 évnyi víztartalékra leltek!

Németországnak egykori gyarmatába akkreditált nagykövetsége nemrég jelentette be, hogy német szakértők a terepen vízzáró réteget fedeztek fel az angolai határ közelében. Az értékes természeti kincsre egy sós vízréteg és egy sziklás réteg alatt bukkantak rá. A tízezer éves készlet – mely feltehetően 5 milliárd köbméter jó minőségű vizet is tartalmazhat – a föld alatt 280–350 méter mélyen található. A vadfúrások, illetve a nem kellően összehangolt munkálatok viszont ronthatják a víz minőségét – figyelmeztettek a német kutatók.

Namíbiának, Fekete-Afrika legszárazabb országának e térségében 800 ezren élnek, azaz a 2,1 milliós népesség 40 százaléka.

Az itteni lakosokat most a szomszédos Angola délnyugati részében létesített tározó segítségével látják el vízzel. Ha a vízkészlet létezését tudományosan is bebizonyítják, az nagy megkönnyebbülést jelentene Namíbia örökös vízhiánnyal küszködő északi részének.
 

Ezek is érdekelhetnek