A közbiztonság ellenére félünk

Habár a fejlett országokban jobb a közbiztonság, mint a fejlődő régiókban, ebből nem következik, hogy a nők és a férfiak biztonságérzete egyformán magas lenne. Európában és Magyarországon is lényegesen több férfi érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, mint nő.

Ország-világKovács Réka2012. 08. 18. szombat2012. 08. 18.
A közbiztonság ellenére félünk

A nők és férfiak félelemérzete jelentősen eltér egymástól, amit Új-Zéland, Málta, Olaszország, Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Államok lakosai között is tapasztaltak annak ellenére, hogy ezen országok fejlettségi szintjének javulásával párhuzamosan együtt jár a közbiztonság javulása is.

A Gallup vizsgálata szerint világszerte a nők 62, a férfiak 72 százaléka érzi úgy, lakókörnyezetében éjszaka is biztonságosak az utcák. Az alacsony jövedelmű országokban a nők 59, a férfiak 67 százaléka érzi biztonságosnak lakhelyét, a gazdag országokban a nők esetében szintén 59 százalékos ez az arány, de a férfiak esetében már 82. – olvasható az ELTE hírlevelében.

A nemek közötti eltérést leginkább az egyelőre még megoldatlan nők elleni nemi erőszak problémája okozza: Új-Zélandon például, ahol az ENSZ szerint a fejlett országok között is különösen súlyos a családon belüli erőszak, a Gallup adatai szerint a nők 50, a férfiak 85 százaléka érzi biztonságban magát, ha éjszaka kell az utcára mennie. A 35 százalékos különbség a legmagasabb a felmérés során lekérdezett államok között. Hasonlóan magas a különbség Málta és Algéria területén, valamint Olaszországban, Cipruson, Franciaországban, az Egyesült Államokban is.

A vizsgált 143 országból 84-ben mértek kétszámjegyű különbséget, köztük Magyarországon is. Hazánkban a nők 49, a férfiak 67 százaléka érzi lakókörnyezetében éjszakai is biztonságosnak az utcákat.
 

Ezek is érdekelhetnek