Beszélő kesztyű

Huszonötezer dollárt, azaz majd’ hatmillió forintot nyert az EnableTalk nevet viselő ukrán csapat a Microsoft világcég által tizedik alkalommal megrendezett feltalálóversenyen. A három diákból álló társaság igazi hiánypótló eszközt fejlesztett ki: egy olyan kesztyűt, amely a jelbeszédet hangos beszéddé alakítja.

Ország-világKirály Farkas2012. 08. 02. csütörtök2012. 08. 02.
Beszélő kesztyű

A találmány nagy megkönnyebbülést jelenthet azoknak, kiknek különböző okokból a hallásuk és/vagy a hangképző szervük nem működik. Ezek az embertársaink – mintegy 275 millióan szerte a világban! – a hétköznapi életben a jelbeszédet használják, de mivel ezt a legtöbben nem értjük, a beszélők és a jelelők között mindig is létezett egy kommunikációs gát. Ennek leküzdésére alkalmas az EnableTalk kesztyűje.

A diákok ötlete onnan származik, hogy iskolájukban többször is megfigyelhették, milyen nehezen értetik meg magukat edzőjükkel a halláskárosult sportolók. Töprengeni kezdtek azon, hogy a jeleket miként lehet hanggá alakítani. Rövidesen aztán előálltak a prototípussal: kellett hozzá egy pár kesztyű, melyre rászereltek tizenöt mozgásérzékelőt az ujjak helyzetének felismeréséhez, és ráerősítették az értelmező elektronikát, mely lefordítja a jeleket. Végül pedig jeladó került a kesztyűre, amely a „szöveget” egy átalakítóba küldi, ami „felolvassa” azt.

A kesztyű várhatóan számos használója akár megváltoztathatja és kibővítheti majd a kesztyűvel vásárolt jelkészletet. Ez igen fontos, hiszen a jelnyelvnek – akár a beszélt nyelveknek – különféle dialektusai léteznek. A legvonzóbb tulajdonsága azonban az ára: a prototípust 150 dollárból (35 ezer forint) készítették, de ha sorozatgyártásba kerül, vélhetően ennek harmadáért-negyedéért is elő lehet állítani.

Ezek is érdekelhetnek