Óriási botrány Madonna koncertjén!

Nagyon hosszú évek, ha nem évtizedek óta először oroszországi koncertjein sikerült újrateremtenie az amerikai popdívának, Madonnának azt a polgárpukkasztó, botrányokkal övezett képet, amit pályája elején, a nyolcvanas évekbeli színre lépésekor kreált maga köré. Igaz, most a szexis külső mellett – vagy inkább helyett – a politikai indítékok motiválták az énekesnőt.

Ország-világ(markos)2012. 08. 22. szerda2012. 08. 22.

Kép: RUSSIA-POLITICS-TRIAL-RIGHTS-CHURCH-MUSIC, Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA

Óriási botrány Madonna koncertjén!
RUSSIA-POLITICS-TRIAL-RIGHTS-CHURCH-MUSIC
Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA

Moszkvában egy bebörtönzött punk lánybanda, Szentpétervárott pedig a melegek jogaiért állt ki, miután a közelmúltban a homoszexualitás témájának a nyilvánosságból való teljes száműzéséről hoztak törvényt.

„Amerikából jöttem, ahol bárki szabadon kifejtheti a véleményét, akkor is, ha mások ezzel nem értenek egyet, illetve a kormány nem osztja azt. Ez a demokrácia!” – jelentette ki minap moszkvai koncertjén Madonna azt követően, hogy az öt hónapja letartóztatásban lévő Pussy Riot lánybanda szabadon bocsátását sürgette az orosz vezetéstől a több mint húszezres közönség előtt. Az orosz punkegyüttes ellen azért folyik bírósági eljárás, mert a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban február 21-én tiltakozó akciót hajtottak végre: maszkban, gitárokkal imádkoztak a Szűzanyához, hogy űzze el az akkor még választások előtt álló országból Vlagyimir Putyint.

„Imádkozom a szabadulásukért” – tette hozzá a popsztár, aki a keresztény szimbolikával átszőtt, kereszteket és ikonokat felvonultató látványos koncerten a lányokkal való együttérzése jeléül egyszer egy fekete símaszkot is magára húzott, a punkbanda álarcos akciójára utalva.

A moszkvai koncert nem hagyta hidegen az orosz politikai élet vezetőit sem. Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a válasz legméltóbb módjának azt találta, hogy egy Twitter-bejegyzésében szó szerint lekurvázta az énekesnőt: „Megöregedve minden egykori kurva ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy erkölcsi leckéket osztogasson. Főleg turnék és külföldi fellépések alkalmával” – írta a politikus, félreérthetetlenül az Oroszországra rontást hozó amerikai énekesnőre utalva.
 

Ezek is érdekelhetnek