Rejtélyes panelprogram

Még mindig nem bírálták el a 2009-ben kiírt panelpályázatok közel felét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a kormány már júliusban döntött – de hogy mit, az nem derült ki.

Ország-világTanács Gábor2012. 08. 27. hétfő2012. 08. 27.

Kép: Felújitják a legnagyobb panelházat, faluház, lakótelep, lakás, ingatlan III. kerület óbuda itthon 2009.09.12. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Rejtélyes panelprogram
Felújitják a legnagyobb panelházat, faluház, lakótelep, lakás, ingatlan III. kerület óbuda itthon 2009.09.12. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Nemhogy új pályázati konstrukció nincs a hazánk lakosságának negyedét érintő panelprogram tárgyában, de a pályázati kiírással ellentétesen a támogatási döntések sem születtek meg, így egy jelentősebb városnyi tulajdonosi közösség vár több mint két éve olyan támogatási döntésre, amely az államnak gyakorlatilag csak eredményt hoz – a Panel Érdekképviseleti Szövetség nevében írt nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték.

A panelprogram abból a felismerésből indult el 2001-ben, hogy a panelházak elavult szigetelését és fűtését muszáj korszerűsíteni, ez a lakóknak olyan mértékű megtakarítást jelent, amely már nemzetgazdasági szinten is jelentős. A korszerűsítéshez az állam – és gyakran az önkormányzatok is – támogatást nyújtottak a lakóknak, a rendszer az építőipart is munkához juttatta, fedezetül jellemezően a szén-dioxid-kvóta kereskedeleméből származó, környezetvédelmi célokra fordítható összegek szolgáltak.

– A legelső pályázatokat még az első Fidesz-kormány írta ki – tudtuk meg Szente Szabolcstól, a Panel Érdekképviseleti Egyesület elnökétől –, igazán nagy léptékűvé azonban a második Gyurcsány-kormány idején, 2006-ban és 2008-ban vált a program. 2009-ben a Környezetvédelmi Minisztérium írta ki a pályázatot, amelyen hétszáznál is több lakóközösség indult el. Ezeket kilencven napon belül kellett volna elbírálnia az Energia Központ Nonprofit Kft.-nek – a Bajnai-kormány utolsó napjaiban el is bíráltak 16-ot. Utána viszont homok került a gépezetbe. Hosszú szünet után idén áprilisban elbíráltak 224 pályázatot, utána időnként született néhány döntés – de jelenleg is háromszáz körüli pályázó várja az eredményt.

Természetesen nagy hullámokat vetett a Panel Érdekképviseleti Szövetség által jegyzett nyílt levél. Megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, amelynek sajtóosztálya a következőt válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor tervezik elbírálni a hátralévő pályázatokat: „A Kormány július végi ülésén döntött az érintett fejezeti kezelésű előirányzat kötelezettségvállalással terhelt maradványösszegének soron kívüli visszahagyásáról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a rendelkezésére álló eszközökkel élve utasította háttérintézményeit a szükséges intézkedések soron kívüli megtételére. A kifizetések így tovább folytatódhatnak.” A válaszban nincs szó arról, hogy milyen maradványösszegből mekkora összeget különítettek el – ez azért fontos, mert kisebb értékben bíráltak el pályázatokat a közelmúltban is. Ráadásul a döntés meghozatalához jelenleg nincs is szükség pénzre, miután a projektek utólagos finanszírozásúak: a most elbírált pályázatok után az államnak leghamarabb 2013-ban kell fizetnie. Kifizetésekről így nem is lehet szó, legfeljebb a korábban már elbírált pályázatok esetében – de azt senki nem tételezte fel, hogy az állam a már megítélt támogatási összegeket nem fizeti ki. Kértük a minisztériumot, hogy a nyilatkozatukat pontosítsák, de nem kaptunk választ.

A nyílt levél nem várt irányból váltott ki erős hatást: Dohy Béla Miklós, aki szintén a Panel Érdekképviseleti Egyesület elnökének vallja magát, megkereste a levelet közlő szerkesztőségeket azzal, hogy Szente Szabolcsot az egyesület korábban már leváltotta, annak a képviseletére nem jogosult. Az egyesület belviszályában nem tisztünk rendet tenni, a hivatalos nyilvántartások szerint az egyesület elnöke ez idő szerint Szente Szabolcs.

– A programra adott támogatás teljes egészében megtérül – mondta el a Szabad Földnek Szente. – Minden, a panelprogramra elköltött száz forintból 40-41 forint visszacsorog a költségvetésbe adó formájában, ráadásul ez a bevétel előbb keletkezik, mint ahogy a támogatást ki kellene fizetni. 42-46 százalék az állami támogatás a program teljes költségének a tekintetében. Érthetetlen, hogy miért nem hoznak döntést.