Szemfényvesztők hálójában

Utálok minden kóklert, szélhámost, élősködőt, mert becsap, átver, megcsal bárkit, aki csak az útjába kerül. S vajon mit kéne gondolnom a hamisság ama bajnokairól, kik munkára toborozzák és aztán a legutolsó forintjaiktól is megszabadítják áldozataikat?

Ország-világBudai Horváth József2012. 08. 13. hétfő2012. 08. 13.

Kép: Jobless university graduate David Rowe wears a sandwich board advertising his search for employment as he walks along Fleet Street in central London September 22, 2009. In a pinstripe suit, silk tie and with polished brogues, Rowe appears the epitome of a successful London city worker, except for one glaring difference - he's wearing a sandwich board that says "JOB WANTED". REUTERS/Kieran Doherty (BRITAIN EMPLOYMENT BUSINESS), Fotó: © Kieran Doherty / Reuters

Jobless Rowe wears a sandwich board advertising his search for employment as he walks along Fleet Street in central London
Jobless university graduate David Rowe wears a sandwich board advertising his search for employment as he walks along Fleet Street in central London September 22, 2009. In a pinstripe suit, silk tie and with polished brogues, Rowe appears the epitome of a successful London city worker, except for one glaring difference - he's wearing a sandwich board that says "JOB WANTED". REUTERS/Kieran Doherty (BRITAIN EMPLOYMENT BUSINESS)
Fotó: © Kieran Doherty / Reuters

Felmérések bizonyítják: a nők inkább fordulnak a munkaügyi kirendeltségekhez, karrierirodákhoz, számítanak ismerőseik, barátaik, rokonaik ajánlására, mint a férfiak. Az erősebbik nem viszont főként a munkaerő-közvetítő cégekben, az állásbörzékben, a hirdetésekben, netán a kiválasztott vállalat közvetlen megkeresésében bízik.

Nem kevés állástalan honfitársunk pedig – tartozzék bármely nemhez – még a nagy szigorral rejtegetett végső tartalékához is hozzányúl, ha a jól fizető külföldi munka mézesmadzagját húzzák el az orra előtt. Fohászkodnak, hogy bekerüljenek a kiválasztottak sorába, jól tudván: nem éppen sétagaloppnak néznek elébe. Ám sajnos a valódiak között – az idénymunkák szezonjában talán még inkább – megjelennek azok a hamis hirdetések is, melyek javarészt kétkezi vagy szakipari munkára csábítják a reménykedőket. Aki bekapta a horgot, telefonos vagy személyes megbeszélésen vehet részt, ahol 30–70 ezer forintot kérnek tőle, mondván, ebből fedezik az utazás és a kinti szállás előlegét. A „kiválasztott” boldogan kaparja elő, adja oda utolsó petákjait, s türelemmel vár az értesítésre. Nem ideges, hiszen jó szakember, nem hiába jutott be a csapatba, a befizetésről meg nyugtát (vagy valamilyen számlát) kapott. Telik-múlik az idő, sehol semmi – s még az jár jobban, aki itthon marad hoppon (az utazás reggelén nem jött a kisbusz, a kapcsolattartó személy örökre elérhetetlen), s nem valami távoli idegen városban kallódva jön rá, hogy csúnyán felültették.

– Gyakran épp a legszegényebb, tartósan munkanélküli, szakképzetlen, kevéssé dörzsölt munkavállalókat csapják be a szélhámosok. A szerencsétlen sorsú állástalanok sok esetben a kiutazást is kölcsönből fizetik be, aztán a végén nemhogy munka és remek jövedelem nincs, de még további adósságot is felhalmoztak. Fontos tudnivaló, hogy – legyen szó akár bel-, akár külföldi állásajánlatról – a munkaközvetítőknek mindig a munkáltató fizet. Ha mégis bármiféle járulékos költség megtérítését kérik tőlünk, azt csak a helyszínen, netán retúr vonat- vagy ¬autóbuszjegy ellenében tegyük – figyelmeztet Kristók Balázs, a jobinfo.hu világhálós állásportál vezetője. – Mivel a hamis hirdetésekben a csalók sosem említik az előleget, így nehéz kiszűrni őket.

Ki tudna szükségében ellenállni a csábító ajánlatnak? Pedig leginkább akkor kell élni a gyanúperrel, ha a kecsegtető szavak oly szépek, mint a mesében.

– A volt munkatársam fűzött be – kezd bele történetébe Kerekes György, a pórul jártak egyike. – Még azt a húsz német szakszót is bemagoltatta velem, amivel kint burkolóként elboldogulok. Mondta, majd meló közben és az esti sörözéseknél hamar megtanulom a nyelvet. Lakópark építéséhez vittek, futólépésben dolgoztunk, este nemhogy sörözni, de néha még mosdani is alig maradt erőm. Bár én úgy tudtam, hogy fél évre szerződtem és kilátásba helyezték a hosszabbítást, ám 61 nap elteltével kifizettek, mehettem isten hírével. Hiába mutogattam a szerződésemet a kisfőnöknek, az egyik pontra rábökve magyarázta, hogy csak két hónapra szegődtem. Itthon mérleget vontam. A kez¬¬désnél átutalt hatvanezer forintot meg a kinti élet és a visszaút költségét beszámítva, nem csináltam nagy boltot. A volt kollégám persze felszívódott. Munkára vadászok, de megígértem az asszonynak: az ilyen gazemberek többé már nem bolondíthatnak el.

SEGÍT A HÁLÓZAT. Az EURES (Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portál; http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu) tanácsadói hálózatának 850-nél is több tagja személyesen végez tájékoztatást, útmutatást, állásközvetítést az európai munkaerőpiacon érdekelt álláskeresők és munkáltatók számára. Szakismeretük a belföldi és a határokon átnyúló foglalkoztatással kapcsolatos gyakorlati, jogi, adminisztrációs kérdésekre terjed ki.

AKI TÚL SOKAT TUD. Látszólag jó ajánlólevél, ha valaki kínjában diplomával, nyelvtudással jelentkezik valamely egyszerűbb tudást kívánó, de mégiscsak fizetést ígérő munkakörre. Az ilyen túlképzett ember mégsem örömforrás a főnöknek, hanem gyanús. Minek jönne ide ezzel a felkészültséggel? A későbbiekben nem okvetetlenkedik majd a nagy eszével? No, nem, kívül tágasabb…

UTAZÁS ELŐTT. Meg kell próbálnunk információt szerezni a hirdető és az alkalmazó cégről. Alapos átolvasás nélkül ne írjunk alá semmit, s ha bármit nem értünk, szótárazzuk ki vagy kérjünk segítséget ismerőseinktől. Okmányainkat senkinek ne adjuk át, legfeljebb a róluk előzőleg készített fénymásolatot. Annyi pénz mindenképpen legyen nálunk, hogy bárhol kitarthassunk, míg a hatóságok, a családtagok intézkedhetnek a sorsunkról. Érdemes jó előre utánanéznünk a legközelebbi magyar külképviselet és a helyi rendőrség elérhetőségének.

PRÓBA, BALSZERENCSE
Reményekkel kecsegtet, ha három hónapos próbaidőre kínálnak munkát, amit a dolgozni akaró nagy reményekkel és tettrekészséggel vállal el, ám a negyedév kiteltével mégsem veszik végleges állományba. Hoppon marad, de legalább addig is keresett valamennyi pénzmagot.

Ezek is érdekelhetnek