Történelmet írt a Kíváncsiság

Hétfő reggel, közép-európai idő szerint 7 óra 31 perckor sikeresen leszállt a Mars felszínére a Curiosity (Kíváncsiság) nevű marsjáró – jelentették be Pasa–denában, az amerikai űrhivatal bolygókutató részlegében.

Ország-világ(markos)2012. 08. 10. péntek2012. 08. 10.
Történelmet írt a Kíváncsiság

Ez a mikrobusznyi méretű űrszonda az eddigi legdrágább és műszakilag is a legkifinomultabb vállalkozás, amelyet a Mars kutatására valaha is terveztek. A 2011. november 26-án egy Atlas–5 típusú rakétával útnak indított jármű 567 millió kilométeres utazás után érkezett a bolygó felszínére, a Gale-kráter közelébe. A 900 kilós, speciális műszerekkel felszerelt, hatlábú marsjáró a tervek szerint legalább egy marsi éven, vagyis 22 földi hónapon keresztül marad működőképes.

Az űrközpontban egyébként nemcsak a honlapjukon megtekinthető látványos szimulációt, de a valóságban is sikeres eljárást dolgoztak ki a Marsra szállásra. A tervezett érkezés előtt hét perccel a fedélzeti számítógépek bekapcsolták a fékezőrakétákat, és az űreszköz sebességét az óránkénti 20 ezer kilométerről óránkénti 3,6 kilométerre csökkentették. Ezt követően a fékezőrakétákkal ellátott platform, illetve egy „égi daru” fokozatosan közelített a felszín felé. A művelet alatt a marsjáró kábeleken lógott, s amint a szonda talajt ért, ezek is kioldódtak. Ezután a platform távolabbra repült, majd becsapódott a talajba. Ezzel a Curiosity „életre kelt”, és képeket kezdett készíteni és küldeni a környezetéről. A robot a Gale-kráter közvetlen környezetében azt vizsgálja majd, hogy létezhettek-e a Marson az élet kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

Ez volt az amerikai űrhivatal által végrehajtott hetedik sikeres landolás a Marson, számos korábbi amerikai próbálkozás, illetve más országok (beleértve az oroszokat) leszállási kísérletei eddig nem voltak eredményesek. Barack Obama amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon azt írta: „Gratulálok és köszönet a NASA-nál dolgozó összes férfinak és nőnek, akik ezt a remek teljesítményt nyújtották. Amerika történelmet írt.” Kétségtelen, a Kíváncsisággal az űrhistória újabb fejezete nyílt meg, a hidegháború évei óta ostromlott világűrben az Egyesült Államok űrfölénye immár behozhatatlannak tűnik. S ami utolérhetetlen a világűrben, az a jó öreg Földön zajló csetlő-botló hadászati hajszában is jelentős lemaradásra kárhoztathatja a riválisokat…

Ezek is érdekelhetnek