Elsüllyedt a zarándokhely

Az évente hatmillió zarándok által látogatott lourdes-i kegyhely a minap lesújtó képpel fogadta látogatóit: közvetlen közelében fadarabok és ágak hevertek szerteszét, a tócsákban gyertyák, mécsesek úszkáltak. A több napon át tartó esőzés következtében árvíz alá került a híres délnyugat-franciaországi zarándokhely.

Ország-világ(markos)2012. 10. 26. péntek2012. 10. 26.

Kép: Lourdes, 2012. október 21. Sarat lapátol ki a Szűz Mária-barlangszentélyből egy alkalmazott Lourdes-ban 2012. október 21-én, miután a több napon át tartó eső miatt a Gave de Pau folyó kilépett medréből és vize elöntötte a katolikus kegyhelyet is. (MTI/EPA), Fotó: -

Elsüllyedt a zarándokhely
Lourdes, 2012. október 21. Sarat lapátol ki a Szűz Mária-barlangszentélyből egy alkalmazott Lourdes-ban 2012. október 21-én, miután a több napon át tartó eső miatt a Gave de Pau folyó kilépett medréből és vize elöntötte a katolikus kegyhelyet is. (MTI/EPA)
Fotó: -

A massabielle-i barlangot – ahol a katolikus hit szerint Szűz Mária 1858-ban megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous parasztlánynak – múlt szombaton még másfél méteres víz árasztotta el, és vasárnap is vízben állt a barlang előtti imahely. A forráshoz – amelynek szentelt vizét csodálatos gyógyerővel ruházta fel a közhiedelem az évszázadok során, s melyhez a világ minden tájáról érkeznek zarándokok, hogy megtöltsék palackjaikat – egy hatalmas gerendát sodort az ár. Thierry Castillo, a kegyhely gazdasági vezetője a károkat több százezer euróra becsülte. A víz sodorta farönkök megrongálták a 22 egyházi épületet magába foglaló, 52 hektáros terület áramszolgáltatását ellátó mini vízi erőművet. A fatörzsek tönkretettek két gyalogoshidat is, több helyen beomlott a rakpart. Vasárnap már megkezdődött az apadás a Gave de Pau folyón, így sort keríthettek a víz kiszivattyúzására, a vízparthoz közeli utcákon az ár levonulása után visszamaradt sárréteg vastagsága azonban helyenként a tíz centimétert is elérte.

Azok, akik a múlt hétvégén látogattak a kegyhelyhez, csodás menekülésként emlékeznek majd zarándoklatukra. Különösen az a 450 különböző nemzetiségű, sok esetben beteg zarándok, akiket a tűzoltók menekítettek ki azokból a lourdes-i szállodákból, melyeket szintén elárasztott a víz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!