Putyin a csúcson

Hatvanadik születésnapja alkalmából ritkán neveznek el a festői szépségű Kaukázusban csúcsot valakiről. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az orosz nők ötödének szívét megdobogtató, az elmúlt héten a hatodik x-be lépett orosz államfő, Vlagyimir Putyin nevét és óriásportréját immár egy 4150 méter magas észak-oszétiai csúcs is magán viseli.

Ország-világ(markos)2012. 10. 12. péntek2012. 10. 12.
Putyin a csúcson

Az idén májusban harmadik államfői ciklusát kezdő Putyin jeles évfordulója kapcsán csinovnyikok és apparátnyikok hada egymással versengve hajbókolt a 2008-as választások előtt még az Oroszország legszexibb politikusa címet is elnyert vezető előtt.

Az eseménysorozatot az ellenzék sem hagyta szó nélkül, a hatóságok által csupán rövidre szabott akciókban próbálgatták az ünneprontó nem túl hálás szerepét. A Roszagit elnevezésű szervezet például Búcsúztassuk el a nyugdíjas nagypapát elnevezéssel hirdette meg – végül betiltott – akcióját, Oroszországban ugyanis hatvan év a férfiak nyugdíjkorhatára. A hatóság képviselői szinte azonnal elvitték az elnöki hivatal közeléből mindazokat, akik a szervezők felhívására „a nyugdíjas években szükséges használati tárgyakkal” jelentek meg.

A Gazprom televíziójában, az NTV-ben vasárnap este leadott, beharangozója szerint emberközelinek szánt riportfilmben Putyin a saját politikai jövőjét feszegető kérdésre, azaz hogy gondolkodott-e már a nyugdíjba vonulás lehetőségén, kifejtette: számára nem okoz majd nehézséget átadni az elnöki hatalmat, ha eljön az ideje. Az őt népszerűsítő, hősimitátori toposzokban bővelkedő portréfilmből kiderült: a politikus ébredés után minden napját azonnal munkával kezdi, majd az edzőteremben folytatja, ezer métert úszik, s felváltva vesz hideg és meleg zuhanyt. Csakis ezen „megpróbáltatásokat” követően fogyasztja el bajnokoknak kijáró reggelijét, mely kásából, fürjtojásból és mézes túróból áll – az étrendben nélkülözhetetlen túró egyenesen Kirill pátriárkától, az orosz ortodox egyházfőtől érkezik Putyin asztalára.

Az egyre gyakoribb ellenzéki megmozdulások ellenére egyébként orosz politológusok szerint Vlagyimir Putyin még mindig a stabilitás jelképe Oroszországban. Szakértők szerint ez a harmadik elnöki ciklus lehet a legnehezebb Putyin számára, mivel egyre kevésbé lehet biztos abban, hogy kire is támaszkodhat valójában és milyen programot kínálhat egy olyan országban, ahol mind többen várják el tőle, hogy a haladás élére álljon.

Ezek is érdekelhetnek