30 ezerrel megint kevesebben vagyunk!

Egy közepes városnyi magyar. Ennyivel voltunk kevesebben szeptemberben Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt a KSH jelentése szerint. Nőtt a halálozás, de nőtt a születések száma is.

Ország-világO. Horváth György2012. 11. 19. hétfő2012. 11. 19.
30 ezerrel megint kevesebben vagyunk!

Az előzetes adatok szerint 2012 első kilenc hónapjában 67 995 gyermek született, 3,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 97 171 volt, ami 1,1 százalékos emelkedést jelent a 2011. január–szeptemberi időszakhoz képest. A természetes fogyás 29 176 fő volt, 1308-cal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az előzetes adatok szerint 2012 első kilenc hónapjában több gyermek született, de a halálozások száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant. Augusztusban és szeptemberben ismét növekedett a születések száma és mintegy 2,9 százalékkal több újszülött jött világra, mint az előző év azonos időszakában. Összességében az év első kilenc hónapjában 67 995 gyermek született, közel 2400-zal (3,6%-kal) több mint egy évvel korábban.

A halálozások száma négy hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. A halálozási többlet különösen márciusban volt számottevő (9,3%), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,9 százalékos emelkedés pedig valószínűleg a tartós hőség halálozásokra gyakorolt hatásával magyarázható. Összességében az év első kilenc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, ami az előző évhez viszonyított 1078-cal több halálozásból adódott.

A házasságkötések csökkenő irányzata megállt és az idei év első kilenc hónapjában kismértékű emelkedést mutatott. A havonkénti házasságkötések száma változatosan alakult; négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,2 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 9,8, szeptemberben pedig 8,9 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. Összességében 2012 első kilenc hónapjában 30 069 házasságot kötöttek, ami 64-gyel (0,2 %-kal) múlta felül az egy évvel korábbit.

Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 13,0 halálozás jutott. Az előbbi 0,3 ezrelékponttal, az utóbbi 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,0 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2011. január–szeptemberi 4,1 ezrelékről 3,9 ezrelékre mérséklődött. 2012 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2011. január–szeptemberi 30 484-gyel szemben 2012 első kilenc hónapjában 29 176 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, legjobban, 5,9, illetve 4,5 százalékkal Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön, legkevésbé pedig Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon (2,5, ill. 3,1%). A halálozások száma az országos irányzattal szemben Közép-Dunántúlon csökkent, három régióban pedig csak kismértékben emelkedett. Az országos átlagot meghaladva nőtt három régióban a halálozások száma, Nyugat-Dunántúlon, valamint Észak- és Dél-Alföldön, 1,9, 2,1, illetve 2,7 százalékkal. Mindezek következtében 2012 első háromnegyed évében a természetes fogyás üteme Dél-Alföld kivételével valamennyi régióban mérséklődött. Közép-Dunántúlon a növekvő számú születések és a csökkenő halálozások következtében mintegy 13 százalékkal volt alacsonyabb, Dél-Alföldön viszont a mérsékeltebb születésszám emelkedés és az átlagosnál magasabb halálozás miatt 1,9 százalékkal magasabb a természetes fogyás mértéke. A házasságkötések száma öt régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (6,4%), Közép- és Észak-Magyarországon pedig 1,9, illetve 1,2 százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetnek