Kínában építik az autómentes városokat!

A 2008-as pekingi olimpiai játékokat megelőzően döbbenten értesültünk arról, milyen intézkedésekkel próbálták javítani a kínai főváros levegőjét. Két hónapon át csak napi váltásban közlekedhettek a páros meg a páratlan rendszámú járművek, és egy adott pillanatban a dohányzást is betiltották. Ilyen intézkedéseket nyilván csak rendkívüli szennyezettség esetében foganatosítanak – még a levegőt rekordszinten szennyező Kínában is.

Ország-világKirály Farkas2012. 11. 14. szerda2012. 11. 14.
Kínában építik az autómentes városokat!

Ám ma már Kínával kapcsolatban egyre több, a környezet védelmét, a szennyezés csökkentését szolgáló kezdeményezésről érkezik hír. Nemrégiben mutatták be például Szecsuán tartomány fővárosa, a 7 millió lakosú Csengdu szomszédságába megálmodott Great City – azaz: Nagy Város – tervét. A Great City önfenntartó város lesz, mely kiküszöböli a kínai nagyvárosokra jellemtő zsúfoltságot és magas légszennyezettséget. Építését még az idén elkezdik, s várhatóan 2021-ben fejezik be.

E város legizgalmasabb jellemzője, hogy nem lesz benne autós közlekedés. Erre azért nem lesz szükség, mert a központjában olyan tömegközlekedési központot alakítanak ki, ahonnan bárki legfeljebb 15 perces sétával eljuthat a város bármelyik pontjára. Ez persze azt jelenti, hogy a település nem terpeszkedik el túl nagy területen: a tervek szerint 1,3 négyzetkilométeren elterülve, a környező zöldövezetekkel együtt 3 négyzetkilométert foglal el. Ehhez képest jelentős lakossággal számolnak: Great City mintegy 80 ezer embernek ad majd otthont.

A tervek szerint az új város feleannyi energiát és vizet fog fogyasztani, mint egy hasonló lélekszámú „hagyományos” város – ráadásul úgy, hogy az utóbbiak hulladékának egytizedét, szén-dioxid-kibocsátásának négytizedét szabadítja a környezetre. A városon belül a területek 15 százalékát parkoknak és más zöldterületeknek tartják fent, egynegyedét utaknak és járdáknak, s csak 60 százalékán magasodnak majd épületek.

Végül pedig a nagy csavar: ha beválik, a kész tervek alapján számtalan egyforma várost építhetnek fel – Kínában vagy bárhol a világban.

Ezek is érdekelhetnek