Munkáért sem költözünk

„Nem italozó, nem dohányzó férfi részére albérletet keresek Győrben, a kormány lakhatási támogatásának keretében” – már ilyen hirdetésekkel is találkozhatunk. Az álláskeresők új segítése felől sokan érdeklődnek – kérdés, hányan szánják rá magukat a költözésre.

Ország-világPalágyi Edit2012. 11. 09. péntek2012. 11. 09.

Kép:

Munkáért sem költözünk

Nehezen szedjük a sátorfánkat mi, magyarok, ha új munkahelyről van szó. A keleti országrész kicsi falujában sok verejtékkel felépített házát nem szívesen kótyavetyéli el senki azért, hogy aztán a nyugati megyében ne kapjon az árából még egy panellakást sem. Októbertől a lakhatási támogatás lehetőséget ad azoknak, akik legalább három hónapja regisztrált álláskeresők, illetve pályakezdők, vagy csoportos létszámleépítés elszenvedői, hogy az otthonuktól távolabb találjanak megélhetést. Egri olvasónk a lehetőség részleteiről érdeklődött.

E támogatási forma maximum 18 hónapig adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól. Illetve járhat akkor is, ha a távolság ugyan kisebb, de tömegközlekedéssel naponta 6 óránál hosszabb időt venne igénybe az ingázás – tudtuk meg Fenyves Pétertől, a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetőjétől. Az utóbbi eset például akkor fordulhat elő, ha valaki egy kisebb faluban lakik, ahol megszűnt a vasúti közlekedés vagy nincs hajnali járat, és csak nehézkesen érhető el a nem túl távoli város is.

A munkaügyi központok korábban is szorgalmazták a mobilitást. Eddig arra volt mód, hogy az utazás költségeit átvállalják akkor, ha a munkahely a lakóhelytől 10–30 kilométerre fekszik, s így megoldható a napi ingázás. Mostantól viszont messzebbre is merészkedhetnek az elszántan állásra vágyók, akiknek legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolniuk a munkaügyi központnál, ahol a lakhatási támogatás igényelhető. A bérleti díjra, illetve a közüzemi számlákra is beváltható támogatás maximális összege az első fél évben havi 100 ezer forint, később fokozatosan csökken havi 60, illetve 40 ezer forintra.

Hevesben eddig legalább százan érdeklődtek e forma iránt, akadt köztük orvos, ápoló, pedagógiai asszisztens és bérszámfejtő is. A megyében a foglalkoztatási arány alig haladja meg az 50 százalékot, a regisztrált munkanélküliek aránya 12 százalék. Egerből várhatóan a 130 kilométerre fekvő – az újfajta támogatással tehát elérhető – fővárosba, illetve a Dunántúl nyugati és középső részébe kelnek útra az álláskeresők.

A világhálós hirdetésekből úgy tűnik, máris elindult a pezsgés. A győri albérletek nem éppen olcsón kínálják magukat, de az utóbbi hetekben sok dolgozni vágyó keres a városban lakáslehetőséget, nagyjából 20–50 ezer forintért. Akad, aki rezsivel együtt akár 45 ezer forintot is adna egyetlen bútorozott szobáért. A szakértők azt jósolják: azokban a városokban, ahol szép számmal akad munkahely, tovább emelkedhetnek a bérleti díjak – főként azért, mert a lakhatási támogatás feltétele, hogy a tulajdonos szabályos szerződést kössön és számlát adjon az albérlőjének. Így viszont feljebb kúszik az ár.

Nemcsak a diákok, de a munkába járók közt is feltűnnek, akik inkább összehúzzák magukat, hogy olcsóbban jöjjenek ki. Az egyik hirdetésben például dolgozó nők szobatársat keresnek, ezzel a kitétellel: „Háziállat és férfi lakó kizárva…”.

Ezek is érdekelhetnek