Obama villogó pánikgombja

Úgy tűnik, Barack Obamának nem sikerült visszanyernie a kihívójával, Mitt Romneyval közös harmadik nyilvános tévévitát követően sem azt a kevéske, ám biztos előnyét, amelyet szeptember elejéig élvezett.

Ország-világ(markos)2012. 11. 02. péntek2012. 11. 02.

Kép: US-VOTE-2012-DEBATE, Fotó: SAUL LOEB

Obama villogó pánikgombja
US-VOTE-2012-DEBATE
Fotó: SAUL LOEB

Elemzők a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadással kapcsolatos kormányzati kommunikációval, valamint Romney első tévés megmérettetésükben mutatott határozott fellépésével magyarázzák az elnökjelöltek szoros egymás mellé zárkózását.

A múlt hétfőn a külpolitika kérdéseit érintő vita során a jelenlegi elnök jól idézhető poénokkal, már-már kioktató stílusban beszélt a republikánus ellenfelével, s minden bizonnyal az amerikai média egyik szállóigéjévé válik majd az a mondata, amelyben azzal vádolta Romneyt, hogy ellopta a nyolcvanas évek külpolitikáját, amely mellett egyébként az ötvenes évek társadalompolitikáját és a húszas évek gazdaságpolitikáját, azaz mindenből a legrosszabbat hozná vissza. Bár a közönség jól fogadta Obama támadó stílusát és nevetésre okot adó beszólásait, a jelenlegi elnök ellen szól, hogy a viták kezdete óta 15-ről 6 százalékra csökkent Obamának a külpolitikai kérdések terén élvezett előnye, ezzel pedig ismét a Romneynak kedvezőbb gazdasági problémákra összpontosulhat a választók figyelme.

A jelentősebb közvélemény-kutatások átlagával számolva a két rivális országos támogatottsága közötti különbség egyelőre elenyésző, a republikánus elnökjelölt mindössze 0,6 százalékponttal vezet. Más felmérés szerint azonban kifejezetten borúsra fordultak Obama elnök kilátásai. A Rasmussen Reports szerint Romney országos szinten és a választások sorsát eldöntő 11 „ingaállamban” egyaránt 50:46 arányban vezet. Ő áll elöl a legfontosabb államok egyikében, Floridában, a szintén jelentős Ohióban pedig a holtversenyig küzdötte fel magát.

Fogy tehát a levegő a demokrata elnök körül, erre enged következtetni a választási harc egyik legújabb mozzanata is: az Obama-kampánystáb az „ingaállamokban” mintegy 3 és fél millió példányban postázta szét Amerika jövőjének tervezete című húszoldalas kiadványát, amely rámutat az elnök és Romney programja közötti különbségekre. A republikánus kampány „fényes pánikgombnak” nevezte a brosúrát és azt hangoztatta, hogy az elnök kifulladt, újraválasztási esélyei meredeken esnek. A jelenlegi elnök lejáratását egyébként nem bízzák a véletlenre ellenfelei: Donald Trump ingatlanmágnás szerdán ötmillió dollárt (1,1 milliárd forint) ajánlott fel jótékonyságra azzal a feltétellel, hogy Barack Obama október 31-ig hozza nyilvánosságra az egyetemi és útlevélkérő okmányait. Trump korábban azt hangoztatta, hogy Obama nem is az Egyesült Államokban született, így elnök se lehetne. Az elnökválasztás hajrájában már minden fegyvert el kell sütni.

Donald Trump nem nyugszik. Mintha mostanában nem az üzlet, hanem csak a botrányok éltetnék. Vagy mégis inkább mindkettő? Egy hithű republikánus számára egy demokrata skandalum még sokat hozhat később a konyhára. Amerika egyik leggazdagabb embere azt híreszteli: hozzájutott az Obama házaspár válási papírjaihoz, röppent fel a hír a napokban. Micsoda kacsa. Elképzelhetetlen egy ilyen végzetes hiba, hiszen a jelenlegi elnök tökéletes családi élete, gyönyörű és okos lányainak képe, makulátlan felesége sok százezer szavazatot hozott már eddig is. Még egy hangos szó is megengedhetetlen ezekben a forró napokban, nemhogy válást emlegetni!

 

Ezek is érdekelhetnek