Politikai vihar a Balkánon

Senki nem vonja kétségbe a hágai Nemzetközi Törvényszék ítészeinek szakmai felkészültségét, bizonyára a törvény nevében jártak el akkor, mikor a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovinát és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat ártatlannak találták és felmentették.

Ország-világ(markos)2012. 11. 23. péntek2012. 11. 23.

Kép: The crowd cheers after the United Nations Yugoslav war crimes court announced the acquittal Croatian former generals Ante Gotovina and Mladen Markac of charges including war crimes during the bloody breakup of Yugoslavia and ordered them free. Around 10,000 war veterans and civilians gathered in Zagreb's main square on November 16, 2012 to watch live broadcast from The Hague based court ona giant screen. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN, Fotó: HRVOJE POLAN

Politikai vihar a Balkánon
The crowd cheers after the United Nations Yugoslav war crimes court announced the acquittal Croatian former generals Ante Gotovina and Mladen Markac of charges including war crimes during the bloody breakup of Yugoslavia and ordered them free. Around 10,000 war veterans and civilians gathered in Zagreb's main square on November 16, 2012 to watch live broadcast from The Hague based court ona giant screen. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
Fotó: HRVOJE POLAN

A múlt pénteken hősöknek kijáró ünneplés közepette Zágrábba érkező Gotovina és Markac a vád szerint a Horvátország egyharmadát elfoglaló Krajinai Szerb Köztársaság visszavételére indított Vihar hadművelet vezetőiként civilek elűzésére, meggyilkolására adtak utasítást, emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, köz- és magánvagyon elrablásában segédkeztek, és nem tettek lépéseket a hasonló bűncselekményeket elkövető beosztottjaik ellen. A nemzetközi bíróság – másodfokon – mégsem találta bizonyítottnak a vádakat, melyekért egy évvel ezelőtt még majd negyedszázadot varrt Gotovina, illetve 18 évet Markac nyakába. Elvetették azt is, hogy Markač a háborús szabályokat megsértve adott utasítást négy, szerbek lakta település bombázására is.

A fellebviteli tanácsnak eme meghökkentő, bizonyítékok hiányára alapozó döntésével sikerült újra puskaporos hordót görgetni Balkánra. A nemzetközi döbbenet és a szerb fél felháborodása érthető, még ha Theodor Meron, a hágai bíróság elnöke teljesen jogszerűnek is minősítette az eljárást. „Elmarasztaló ítéleteket csak abban az esetben hozunk, amikor a nemzetközi bíráknak az volt a véleményük, hogy elegendő bizonyítékot tártak eléjük, amelyek az ésszerű kételyeken túl bizonyítják a vádlottak bűnösségét” – vette védelmébe az által irányított testületet Meron.

A magyarázat mit sem enyhít a szerb indulatokon, Belgrádban egyre általánosabb az a vélemény, mi szerint Hága „szembeköpte” a szerbeket. Bebizonyosodott, hogy a törvényszék elfogult és szerbellenes, csak azokat vonja felelősségre, akik elveszítették a háborút. Szerbiai jogászok, történészek és politikusok arra figyelmeztetnek, hogy az ítélet nemcsak a szerb-horvát kapcsolatokra lesz kedvezőtlen hatással, de a balkáni térség egészét befolyásolja. A botrányos ítélet hatására a szerb kormány úgy döntött, hogy minimálisra korlátozza a hágai törvényszékkel való együttműködést, és nem adja ki a törvényszéknek a perek lefolytatásához szükséges dokumentumokat.

A sors fintora, hogy Szerbia és Horvátország a 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőjében ugyanabban a csoportban kapott helyet. A két ország válogatottja a selejtező mérkőzését jövő márciusban vívja, amin a frissen felmentett Gotovina akarja elvégezni a horvátok kezdő rúgását.

Ezek is érdekelhetnek