Reménytelen helyzetben a munkanélküli fiatalok

Hollandián és Luxemburgon kívül nem néznek derűs jövő elé az Európai Unió fiataljai, legalábbis a karrierkilátásokat illetően. A dublini székhelyű Eurofound nevű szervezet közelmúltban közzétett jelentése igencsak borús képet fest a 15–29 éves korosztály munkaerő-piaci esélyeit illetően.

Ország-világ(markos)2012. 11. 05. hétfő2012. 11. 05.

Kép: First-year students sit on the steps of the Academy Building in Groningen, The Netherlands, on August 15, 2011. Thousands of first year students participate in an introduction week in which they can get to know the city they will study in the coming years. AFP PHOTO / ANP VALERIE KUYPERS = netherlands out - belgium out, Fotó: VALERIE KUYPERS

-A
First-year students sit on the steps of the Academy Building in Groningen, The Netherlands, on August 15, 2011. Thousands of first year students participate in an introduction week in which they can get to know the city they will study in the coming years. AFP PHOTO / ANP VALERIE KUYPERS = netherlands out - belgium out
Fotó: VALERIE KUYPERS

Az unióban 14 millióra tehető azok száma, akik nem rendelkeznek állással és már az iskolapadot sem koptatják. Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak csupán a 33,6 százaléka dolgozik az Európai Unióban, ami az Eurofound jelentése szerint minden idők legalacsonyabb foglalkoztatási mutatója ebben a korosztályban.

Az uniós számtani közép egyébként óriási eltéréseket mutat, miközben a pozitív példaként említett Hollandiában 5,5, Luxemburgban 6,6 százalék a fiatal munkanélküliek aránya, addig Bulgáriában ez a szám már 24,6 százalékra ugrik, de 20 százalék fölé kúszott az érintettek száma Görögországban, Írországban, Olaszországban és Spanyolországban is. Nekünk, magyaroknak külön rossz hír, hogy az uniós átlagnál nálunk is jóval több a fiatal munkanélkülink, több mint 17 százalék. A bajban sajnos nem vagyunk egyedül, Magyarország mellett a különösen veszélyeztetett országok között tartják számon Bulgáriát, Írországot, Olaszországot, Spanyolországot, Litvániát és Lengyelországot.

A szervezet szerint nemcsak az alacsony foglalkoztatottság jelent gondot, hanem az is, hogy a fiatal munkanélküliek száma a válság elmélyülésével rohamosan növekszik. Ráadásul a fiatalok munkanélkülisége sokba is kerül, tavaly például 153 milliárd eurót (44 370 milliárd forint) tett ki az ebből származó veszteség.

Az Eurostat legutóbbi jelentése szerint egyébként az Európai Unió egészében augusztusban a munkanélküliség – a teljes felnőtt lakosságot figyelembe véve – 10,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a nyár utolsó hónapjában több mint 25 millióan kerestek állást. A legalacsonyabb munkanélküliségi mutatóval, 4,5 százalékos rátával továbbra is Ausztria büszkélkedhet, tőle kevéssel marad el Luxemburg a maga 5,2-es, Hollandia az 5,3-es és Németország az 5,5 százalékos állástalansági arányával.

Ezek is érdekelhetnek