Szeretők háborújába bukott bele a CIA főnöke

Szeretők háborújába bukott bele David Petraeus, a CIA főnöke. Az egyre szaftosabbá váló botrány főszereplőjévé előlépő négycsillagos tábornok az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb figurája, igazi szuperhős, aki túlélt egy mellkaslövést és kigyógyult a prosztatarákból, elfoglalta Bagdadot, majd leszerelte Irakot, s megjárta az afgán hadszínteret is. Tavaly augusztus óta a központi hírszerzés feje, sokan képzelték őt a Fehér Ház elnöki székébe is.

Ország-világ(markos)2012. 11. 16. péntek2012. 11. 16.
Szeretők háborújába bukott bele a CIA főnöke

Eddig töretlen karrierje egyszerre két nő szerelmébe roppant bele, 37 évnyi házasságra is pontot téve. Mellesleg az ügy női főszereplői is férjes, két-, illetve háromgyerekes családanyák. Az első hírek még arról szóltak, hogy Petraeus korábbi életrajzírójával, a „nem egy könnyűvérű nőcske” hírében álló, szintén katonatiszt Paula Broadwellel folytatott viszonyt, ami egyes sajtóorgánumok szerint sosem ment túl az e-mailezésen. Petraeus kapcsolata az igen ambiciózus Paula Broadwellel egyébként nem új keletű. A 39 éves, házas, kétgyermekes asszony 2010-ben a katonai egységekkel együtt mozgó, úgynevezett „beágyazott” szerzőként dolgozott Afganisztánban, és többször is személyesen találkozott Petraeusszal, aki részletesen mesélt neki addigi pályafutásáról, részben személyes beszélgetései alapján írta meg a tábornok All In (Mindent egy lapra) című életrajzát.

A CIA-t tavaly szeptember óta irányító Petraeusnak azonban más nőügye is van– derült ki nem sokkal a skandalum kirobbanását követően. A féltékeny Broadwell e-mailekben zaklatta floridai vetélytársát, a valamivel fiatalabb, 37 éves, háromgyerekes Jill Kelley-t. „Tudom, mit tettél”, „tűnj el”, „hagyd békén a pasimat” – a jó hírű tampai sebész neje többek közt ilyen névtelen e-maileket kapott, ezért fordult az FBI-hoz. A szerelmi háromszögre a szövetségi nyomozóiroda vizsgálata derített fényt, ráadásul azt is megállapították, hogy Broadwell teljes hozzáféréssel bír szeretője, Petraeus elektronikus postafiókjaihoz, feltehetőleg szigorúan titkos anyagokhoz is, így finoman szólva is több ponton vált sebezhetővé a központi hírszerzés első embere.

Az ügy kipattanását követően Broadwell eltűnt, a sajtóban pedig elindultak az összeesküvés-elméleteknek is beillő találgatások: vannak, akik szerint Obama már a választások előtt tudott az ügyről, mások úgy vélik, a házasságtörés csak a figyelem elterelésére szolgáló , Petraeus lemondása mögött pedig a szeptember 11-i évfordulóra időzített bengázi merénylet áll. Mindenesetre az elnökválasztás izgalmain sikeresen túljutott elnök huszonnégy órás töprengés után múlt pénteken elfogadta Petraeus lemondását. Ki gondolta volna, hogy a világ legrettegettebb szervezetét két családanya fogja fenekestül felforgatni.

Ezek is érdekelhetnek