Több száz milliárd forint az elnök zsebében

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél” – az orwelli mondást idézi az a The New York Times által kirobbantott botrány, melynek kereszttüzében nem más, mint a kommunista Kína miniszterelnöke, Ven Csia-pao áll.

Ország-világ(markos)2012. 11. 12. hétfő2012. 11. 12.

Kép: Chinese Premier Wen Jiabao toasts guests at an official banquet on the eve of the 61th anniversary of the founding of the People's Republic of China on September 30, 2010, at the Great Hall of the People in Beijing. China is to celebrate its 61st anniversary with a week-long holiday scheduled from October 1 to 7, 2010. AFP PHOTO / LIU Jin, Fotó: LIU JIN

Több száz milliárd forint az elnök zsebében
Chinese Premier Wen Jiabao toasts guests at an official banquet on the eve of the 61th anniversary of the founding of the People's Republic of China on September 30, 2010, at the Great Hall of the People in Beijing. China is to celebrate its 61st anniversary with a week-long holiday scheduled from October 1 to 7, 2010. AFP PHOTO / LIU Jin
Fotó: LIU JIN

Az amerikai lap azzal vádolta meg a tisztakezűséget hirdető, a korrupció elleni kíméletlen fellépést szorgalmazó Vent, hogy az elmúlt tíz évben mintegy 2,7 milliárd dolláros (majd’ 600 milliárd forintos) vagyonra tettek szert családtagjai.

A cikk megjelenésének időpontja nem lehet véletlen. A botrány mindössze két héttel a Kínai Kommunista Párt tízévente esedékes vezetőváltása előtt robbant. A cégadatokra épülő cikkből kiderül, Ven vidéken élő, nyugdíjas tanítónő anyja, fia, lánya, fivére és sógora látványosan gyarapodott azóta, hogy a miniszterelnök 2003-ban elfoglalta tisztségét. A felduzzadt magánvagyon jelentős része ingatlanokban és befektetéshez kötött életbiztosításokban nyugszik. Az egyik érintett vállalat az a Ping An biztosító, amely nagy kedvezményezettje volt egy olyan 2004-es reformnak, melynek döntőbizottságát maga a miniszterelnök felügyelte. Csak Ven anyjának 120 millió dolláros (26,5 milliárd forint) megtakarítása van a cégben, Ven öccsének pedig egyik cége nemrég 30 millió dolláros (6,6 milliárd forint) támogatást kapott az államtól nagyvárosok szennyvíztisztítására és orvosi hulladék feldolgozására. Ezenkívül a család tulajdonában található egy gumigyár és több olyan cég is, amely a 2008-as olimpia helyszíneinek építésére kapott megbízást. Az ügy jócskán megnehezíti az egységes vezetés látszatának fenntartását a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusa, valamint a tavasszal záruló vezetőváltás előtt. Kínában a teljes vezetést lecserélik. A többi közt az államfő-pártfőtitkár, az alelnök és a miniszterelnök személye is változik majd.

A mundér becsületét visszaállítandó, kínai módira elérhetetlenné tették az amerikai napilap honlapját a több mint 1,3 milliárd lakosú ázsiai országban, valamint a Ven család hatpontos közleményt tett közzé, amelyben cáfolta a rejtett vagyon létezését. Az persze a közeljövőben leköszönő miniszterelnök javára írható, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett saját magával szemben, a feltehetőleg pártatlan auditorok bevonásával nyilván egészen más végösszeget mutat majd a revízió, mint amit rosszakarói terjesztettek róla.

Ezek is érdekelhetnek