Hercegnői hályogműtét

Manapság már egyszerű beavatkozásnak számít a szürke hályog eltávolítása a szemről – hazánkban évente mintegy hatvanezer ilyen műtétet végeznek el az orvosok. Elefánton azonban eddig összesen kétszer hajtottak végre efféle operációt, az egyiket a közelmúltban, az Egyesült Királyságban, közelebbről az angliai Paignton város állatkertjében.

Ország-világKirály Farkas2012. 12. 20. csütörtök2012. 12. 20.

Kép: 1872540j, Fotó: Richard Austin / Rex Features

Hercegnői hályogműtét
1872540j
Fotó: Richard Austin / Rex Features

A páciens a Duchess (Hercegnő) névre hallgató, 42 éves afrikai elefánt. Az állatnak, úgy látszik, a szeme a gyenge pontja: korábban, 2011-ben már átesett egy műtéten, akkor a zöld hályog által megtámadott jobb szemét eltávolították. Sajnálatos módon hamarosan a jobb szeme is megbetegedett, szürke hályog fejlődött ki rajta. Az utóbbi időben már gyakorlatilag vak volt: a fény és az árnyék közötti különbséget még érzékelte, de a gondozóit meg a környezetében lévő tárgyakat már nem ismerte fel. Ezért az állatkert vezetősége felkért egy szemműtétekre szakosodott állatorvost egy különleges beavatkozás elvégzésére.

Egy 4400 kilós állat megoperálása persze nem kis feladat. Először is különleges, elefánthoz szabott eszközöket kellett rendeljenek a műszerészektől. Az élőlények szemének mérete ugyan nincs összefüggésben a faj testtömegével, de az átlagos elefántszem így is másfélszer nagyobb, mint a miénk: átmérője nagyjából három és fél centiméter (az óriáspolip szeme 25, a kék bálnáé 15, a tyúk szeme 1 centi átmérőjű). Az orvosi eszközöket kilencfős csapat kezelte – két és fél órán keresztül dolgoztak az elefánt szemén. A Hercegnő a műtét után egy ideig kissé zavarodottan viselkedett, nem igazán értette, hogy miféle csoda történt vele, de néhány nap elteltével már teljes életörömmel élvezte az állatkerti panorámát.

A szürke hályog számos állatfaj látását rontja. A hályog gyakran megjelenik kutyákon és macskákon, e házi kedvencek szemének műtése immár rutinfeladat. De keletkezhet szürke hályog a lovak, szarvasmarhák, juhok, különböző vadak szemén is. Sajnos legtöbbjük számára egy ilyen műtét csak álom – már amennyiben álmodnak az állatok…

Ezek is érdekelhetnek