Mobilozni muszáj

Fertőző lehet a mobiltelefon-használat: az emberek hajlamosabbak elővenni a telefonjukat maguk is, ha valaki a társaságukban megteszi ezt.

Ország-világ2012. 12. 19. szerda2012. 12. 19.

Fotó: Michael DeLeon

Mobilozni muszáj Fotó: Michael DeLeon

A jelenséget a Michigani Egyetem kutatói vizsgálták három hónapon keresztül, méghozzá úgy, hogy statisztikát vezettek az egyetem ebédlőiben és kávézóiban tartózkodó diákok tevékenységéről. Egy-egy párt legfeljebb 20 percen keresztül figyeltek, a mobiltelefonnal kapcsolatos tevékenységüket tízmásodperces szakaszokra osztva nézték.

Az eredmények szerint a vizsgált tanulók az összes szakasz 24 százalékában nyúltak a telefonjukhoz. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy ha a pár egyik tagja használta a mobilját, akkor az esetek 40 százalékban tíz másodpercen belül a másik is elővette a készülékét. Ez összefüggés rendszeresen megismétlődött a vizsgált időtartam alatt. A kutatók szerint a jelenség a társadalmi kirekesztettség és beilleszkedés élményére vezethető vissza. Ha a pár egyik tagja hosszabb beszélgetésbe bonyolódik, a másik ember kizárva érezheti magát, ezért a legegyszerűbb, ha a közös pont, a telefon segítségével próbálja újra a körön belülre helyezni magát.

 



 

Ezek is érdekelhetnek