Ne tegyük ki veszélynek a mobil eszközeinket!

Az évvége egyik újdonságának számít a nemrég piacra került Windows 8 operációs rendszert alkalmazó eszközök, azonban a Norton arra figyelmeztet, hogy ezeknél az új eszközöknél se feledjük a banki és személyes adataink biztonságát. Íme 6 jó tanács, hogy biztonságosabbá tegyük eszközeinket.

Ország-világKovács Réka2012. 12. 31. hétfő2012. 12. 31.

Fotó: Michael DeLeon

Ne tegyük ki veszélynek a mobil eszközeinket! Fotó: Michael DeLeon

1. Ne halogassuk a eszközök biztonsági jelszavának beállítását, már az első bekapcsolás után érdemes ezt megtenni. Ügyeljünk rá, hogy biztonságos Wi-Fi hálózathoz csatlakozzunk, és regisztráljuk a készüléket.

2. Mivel a készülékekre letöltött alkalmazások hozzáférnek személyes adatainkhoz, ezért nézzük meg alaposan, hogy mit szeretnénk megvenni. Ne adjon az alkalmazás gyártójának olyan jogosultságot, amely nem kívánatos. Ilyen például a hozzáférés barátok, ismerősök listájához valamely közösségi oldalon.
Válasszuk a hivatalos Windows Store applikációit, még ha olykor más weboldalak látszólag népszerű alkalmazások ingyenes verzióit kínálják, ugyanis ezek sok esetben rosszindulatú programokat és hamis képernyőképeket jelenítenek majd meg az applikáció helyett.

3. Összetett és különböző jelszavakat használjon az alkalmazásokhoz, a közösségi oldalakhoz, a levelezőrendszerekhez, a bankszámlákhoz, és ne adja ki azokat senkinek. Csak így védhetők meg a szenzitív személyes adatok és magánjellegű információk.

4. Ne kattintson ismeretlen linkekre, mert ezekkel könnyen rosszindulatú tartalmakra juthat, és hackerek megszerezhetik személyes, bizalmas adatainkat. Óvakodjon az olyan gyanús bejegyzésektől, melyek nem jellemzőek a barátaira, ismerőseire és semmiképpen se kattintson ilyen linkekre!

5. Óvakodjon a védelem nélküli, vagy ismeretlen honlapoktól! A kiberbűnözők gyakran építenek hamis honlapokat, melyek látszólag vonzó vásárlási ajánlatokat kínálnak. Ám valójában ezek csapdák, melyek arra szolgálnak, hogy a felhasználók megadják a hitelkártyájuk vagy egyéb fizetési módhoz kapcsolódó adataikat. Csak ismert, megbízható forrásból vásároljon online!

6. Használjon biztonsági terméket! A Windows Defender, mely a Microsoft ingyenes biztonsági megoldása – alapszintű biztonsági védelmet nyújt, ami ugyan első lépésnek jó, de a teljes védelemhez nem elegendő. Még a Microsoft is azt javasolja felhasználóinak, hogy telepítsenek biztonsági szoftvert a Windows 8-ra a támadások és más veszélyek kivédésére. Windows-os készülékekre a tesztgyőztes Norton Internet Security-t, Androidos, iOS-es tabletre vagy okostelefonra pedig a Norton Mobile Security-t használhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek