Személetformálás az iskolákban

Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) országos, általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó vetélkedője. A hatóság a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályát mutatta be játékos formában a diákoknak, bízva abban, hogy azokat a jövőben, felnőttkorukban is alkalmazzák majd. A vetélkedőn összesen 107 osztályból 2358 gyermek vett részt.

Ország-világKovács Réka2012. 12. 30. vasárnap2012. 12. 30.

Kép: Gyerek iskolás ennivalót keres otthon a hütöszekrényben, miközben a szülei otthonhagyták egyedül, lekvár, étel 2012.06.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Személetformálás az iskolákban
Gyerek iskolás ennivalót keres otthon a hütöszekrényben, miközben a szülei otthonhagyták egyedül, lekvár, étel 2012.06.17. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

 Az élelmiszer okozta megbetegedések jelentős része kis odafigyeléssel elkerülhető. Ezért a NÉBIH a vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatását tűzte ki céljául, így már a legkisebbek is megtanulhatták mire figyeljenek ételkészítéskor.

A vetélkedő öt fordulójában játékos formában mutatták be az aranyszabályokat: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés. A diákok érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatták el az élelmiszerbiztonsági alapokat, például kezüket fahéjjal és étolajjal összekoszolva gyakorolhatták a helyes kézmosás lépéseit; képzeletbeli gyurmafigurákat készíthettek és élelmiszer-biztonsági mesét is írhattak.

A megoldásokat – fordulónként – a NÉBIH szakmai zsűrije bírálta el, melynek tagjai közt a hatóság szinte minden szakterülete képviseltette magát. A megmérettetésen a hivatal az első három legtöbb pontszámot elért osztályt díjazta. A 107 résztvevő osztályból az alábbi három intézmény tanulói kerültek ki győztesen:

1. helyezett:
Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 3.a osztály

2. helyezett:
Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Rácalmás – 3.a osztály

3. helyezett:
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak – 2.a osztály

Különdíjas nyertes:
Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 2.a osztály. A nyertes mű címe: A fertőző bacilusok

Az első három osztály „NÉBIH Nándi” figurával emblémázott pólóval és nagy értékű nyereményekkel gazdagodott. A második és harmadik helyezett osztály nyereménye sportszer-, és könyvutalvány, az első helyezett pedig a hivatal által szervezendő, és minden költségét álló osztálykirándulás részese lehet a jövő évben.
 

Ezek is érdekelhetnek