Tolvajok az éterben

Közel félmilliót lelopott valaki internetes bankoláson keresztül egy miskolci ismerősöm folyószámlájáról. A banktól azt kérte, hogy csak a 19 ezer forintnál nagyobb összegű utalásoknál értesítsék sms-ben. Így sokáig fel se tűnt neki, hogy valaki csapolja a számláját.

Ország-világKeresztény Gabriella2012. 12. 17. hétfő2012. 12. 17.

Kép: a Magyar H’rlap szerkeszt—sŽge Dancs‡k Andr‡s grafikus sz‡mit—gŽp komputer monitor 2003. 12 19. Fot—:Habik Csaba

Tolvajok az éterben
a Magyar H’rlap szerkeszt—sŽge Dancs‡k Andr‡s grafikus sz‡mit—gŽp komputer monitor 2003. 12 19. Fot—:Habik Csaba

A dolog akkor derült ki, mikor egymás után két sms-t is kapott 50-50 ezer forintos utalásról. Mi a csuda ez? Megnézte az egyenlegét, s szívéhez kapott, mert 420 ezer forint hiányzott róla. Rohant a bankba, ahol még sikerült leállíttatni az egyik utalást, majd irány a rendőrség! Ám 420 ezer forintja odalett, s nagy kérdés, visszakapja-e valaha?

A miskolci rendőrök nyomozni kezdtek ismeretlen tettes ellen, megyei szóvivőjük szerint nincs könnyű dolguk, mert az ilyen elkövető ritkán hagy használható nyomot, ráadásul Borsodban (még) nem jellemző az efféle bűncselekmény. A hölgy pénz helyett egyelőre pár hasznos tanácsot kapott. Elsőként azt: soha, senkinek – főleg nem elektronikus levélben, e-mailen - ne adja ki azonosító adatait, s jelszavát is célszerű rendszeresen változtatni. Internetes vásárlásra használjon úgynevezett „prepaid credit cardot”, egyfajta virtuális számlát. Ezt minden bank ad a kártyánkhoz, amire mindig csak annyi pénzt tegyünk, amennyi a vásárláshoz kell. Így a fizikai kártya adatait nem használjuk internetezéskor, tehát ellopni se lehet őket.

Ezek is érdekelhetnek