Befellegzett az anorexiás modelleknek!

Kimegy a soványság a divatból. S ha nem megy magától, hát kitiltják – ahogy azt az izraeli törvényhozók tették: ezentúl törvény tiltja a 18,5 alatti testtömegindexszel (TTI) rendelkező modellek kifutóra lépését, illetve szereplésüket a reklámokban.

Ország-világKirály Farkas2013. 01. 21. hétfő2013. 01. 21.
Befellegzett az anorexiás modelleknek!

Ugyanez a jogszabály írja elő azt is, hogy ha egy fényképet úgy módosítottak, hogy a rajtuk látható modellek vékonyabbnak tűnjenek, azt láthatóan fel kell tüntetni a terméken. A modelleknek még egy újabb feladatuk lett: a fotózás vagy fellépés előtt egy 3 hónapnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványa szerint nem alultápláltak.

Egy finom pörkölt mellett persze jót lehet derülni e jogszabályon. Ám a modellszakmában dolgozók jól tudják: a beteges önéheztetés, az anorexia akár végzetes is lehet! A vészharangot 2006-ban kongatták meg először, amikor két topmodell is a koplalás áldozata lett. A 22 éves uruguayi Luisel Ramosnak a szíve állt meg, a 23 éves brazil Ana Carolina Reston kórházban végezte – a 174 centi magas lány 40 kilósan halálozott el. A lányok sorsából okulva néhány világhírű rendezvény – mint a Madridi Divathét vagy a Milánói Divathét – kitiltotta a kifutóról a megkövetelt TTI-határt nem igazoló manökeneket.

Modellsoványságot tiltó jogszabály azonban egyelőre csak Izraelben létezik. De mivel világszerte egyre gyakoribbak az evészavarok a fiatalok körében (megközelítőleg 1–4 százalékuk szenved ezektől), és ez korunk szépségideáljával is szorosan összefügg, valószínűleg más országok is alkotnak majd hasonló szabályokat. Remélhetően az ördögűzők kihagyásával – az idült koplalást ugyanis az ördögi megszállottság jelének tekintették egykoron…


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek