Emberek örök számkivetésben

Az egyik legősibb betegség, ma is baljósan hangzik a neve. A Bibliában, aztán irodalmi művekben (például Jack Londonnál), filmekben (például a Ben Hur-ban, a Rettenthetetlen-ben) megrendítő és rettegett betegségként jelentkezik. „Kerülik, mint a leprást” – tartja a szólás is, kifejezve, hogy aki megkapta a szörnyű betegséget, azt kivetette az egész társadalom.

Ország-világ2013. 01. 30. szerda2013. 01. 30.

Kép: About 5 km from Juba town on the edge of the airport sits the Luri-Rokwe leper colony which was founded in 1952. The colony has about 3,000 residents of which 321 are living with the disease. A small clinic that has received support from the German Leprosy Association treats those living in the colony as well as other lepers living in the surrounding area. Leprosy has been curable for decades but a lack of early treatment has led many of the elderly people to have severe disfigurations. The stigma of leprosy puts the people on the margins of society where they are reliant on limited food aid and other assistance while living in makeshift shelters. , Fotó: UN Photo/Tim McKulka

Emberek örök számkivetésben
About 5 km from Juba town on the edge of the airport sits the Luri-Rokwe leper colony which was founded in 1952. The colony has about 3,000 residents of which 321 are living with the disease. A small clinic that has received support from the German Leprosy Association treats those living in the colony as well as other lepers living in the surrounding area. Leprosy has been curable for decades but a lack of early treatment has led many of the elderly people to have severe disfigurations. The stigma of leprosy puts the people on the margins of society where they are reliant on limited food aid and other assistance while living in makeshift shelters.
Fotó: UN Photo/Tim McKulka

Valójában nem volt annyira fertőző, mint hitték, csak tartós érintkezéssel lehet elkapni, de a betegeknek csengettyűkkel kellett jelezniük, ha közeledtek, hogy nagy ívben kikerülhessék őket. Örök számkivetés, torzulás és csonkulás, lassú és kínos halál lett a részük.

A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegség 1982 óta gyógyszer-kombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas (hattól 24 hónapig is eltarthat) és költséges is. Az 1980-as évektől – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint – összesen 11 millió leprást gyógyítottak meg úgynevezett többgyógyszeres terápiával. A XX. század végén 90 százalékkal visszaesett a leprás megbetegedések száma. India, Brazília, Madagaszkár, Mozambik, Burma és Nepál kivételével sikerült ellenőrzés alá vonni ezt a veszedelmes fertőző betegséget. Habár a közelmúltban világszerte jelentősen és tartósan csökkent a leprás megbetegedések száma, az elmaradott és fejlődő országokban évente továbbra is több mint 200 ezer ember kapja el a kórt.

A Lepra Elleni harc Világnapja január 30. Amikor a fejlődő világ betegeire gondolunk, nem lehet elfeledkezni arról, hogy Európában még ma is létezik egy lepratelep. Romániában, a Duna-delta közelében van egy falu, Tichilesti, amely a kommunista rendszerben szigúan őrzött és méklyen titkolt objektum volt. A telep ténye csak a rendszerváltás után derült ki. Ma már csak mintegy kéttucatnyi idős beteg él ott – ők már rég nem fertőznek szabadon távozhatnának, de érthető okokból, nem teszik...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek