Kötelező lesz az önkéntesség?

– Önkéntesség kötelezően? Teljesen abszurd. Az önkéntesség lényege éppen az, hogy a felnövő generációkban belső késztetés alakuljon ki rá, életük szerves része legyen a segítés. Mert az jó nekik és jó másoknak is – érvelt Gyarmathy Éva pszichológus, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének főmunkatársa a Fiatalok a Változásért elnevezésű program tapasztalatairól tartott kerekasztal-beszélgetésen a kormányzat tervezetével kapcsolatban, mely kötelezővé tenné az önkéntességet.

Ország-világBiczó Henriett2013. 01. 17. csütörtök2013. 01. 17.
Kötelező lesz az önkéntesség?

Az Ashoka nemzetközi szervezet kezdeményezésének célja, hogy 15–18 éves fiatalokat mozgósítson: higgyék el, hogy abban a közösségben, amelyben élnek, ők is lehetnek a változás motorjai.

Az Ashoka hat programot támogatott az elmúlt évben. Szerepelt köztük a szenvedélybetegekkel, fogyatékosokkal szembeni előítéleteket csökkentő munka, környezetvédő projekt és kulturális esemény, valamint a hátrányos helyzetű fiataloknak szervezett szabadidős tevékenység.

Sárváron a 18 éves Németh Veronika projektvezetőként vállalta, hogy sportnapot rendeznek a fogyatékkal élőknek. – Ahogyan telt az idő, a négyfős csapatból már csak ketten maradtunk – meséli a lány, hogyan kopott el idővel a társak lelkesedése. – Ennek ellenére szerveztük, csináltuk, de a „nagy nap” is csalódást hozott: a fogyatékkal élők nem jöttek el a rendezvényre. Erősen lehangolt, hogy kudarcba fulladt a munkánk. Miért alakult így? Szerintem a fogyatékkal élőknek is újdonság, hogy nem maguk, hanem az egészséges emberek szerveznek számukra programokat. Az iskolatársak pedig azért morzsolódtak le, mert nem hitték el, hogy nekik is sikerülhet. Csalódás ez, mégis nagy tapasztalat. Nem adom föl, jövőre a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseivel szeretnék egy évig külföldön dolgozni, aztán hazahozom a tapasztalataimat – teszi hozzá a gimnazista lány.

Gyarmathy Éva szerint az empátiakészséget már kisgyerekkorban ki kell alakítani. Az önkéntesség azt jelenti: elég erősnek és alkalmasnak érzem magam ahhoz, hogy segíteni tudjak másokon. Ami aztán jótékonyan visszahat, mert hasznosan fejleszti a személyiséget. – Az önkéntesség magába foglalja a jó értelemben vett önzést is – érvel a szakember. – Mert ha jobban mennek körülöttem a dolgok, az nekem is jó.

Felmerül a kérdés: akkor miért halljuk állandóan, hogy kevés az önkéntes? Hogy az ifjak nem annyira segítőkészek, mint ahogyan azt elvárhatnánk? – Mert a mai fiatalok tele vannak kudarcélménnyel, kevés az önbizalmuk. Leginkább az iskola táplálja bennük ezt az érzést, ami sokszor a dolgok kötelező jellegéből fakad. Nincs mód arra, hogy megmutassák, miben jók. Egyre kevesebben érzik magukat biztonságban ahhoz, hogy önkéntességet vállaljanak. Ha pedig valaki a vállveregetésért csinálja, akkor már nem beszélhetünk hiteles felelősségvállalásról – mondta Gyarmathy Éva.

A különböző programokban részt vevő fiataloknak feltették a kérdést, hogyan jobb önkéntesként dolgozni: csapatban vagy egyénileg? A legtöbben az önálló munkára szavaztak. Ami ugyancsak elgondolkodtató.

DOKUMENTÁLT JÓSZOLGÁLAT
A köznevelési törvény szerint ötven óra közösségi szolgálatot kell végez¬niük mindazoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek. Az új szabály a most kilencedikes diákokat érinti először. A kirótt szolgálatot tizenöt és tizennyolc éves koruk között, pedagógus és szociális szakember felügyelete mellett, egyénileg vagy csoportosan végezhetik el. Az önkéntes munka előkészítéséről és megvalósításáról számot is kell adniuk, ez az érettségire való jelentkezés feltétele.

AZ ASHOKA
70 országban működő, politikától és ideológiától mentes nonprofit szervezet. Célja, hogy hatást gyakoroljon a társadalom érték- és normarendszerére. Tagjainak ösztöndíjat és szakmai támogatást nyújt terveik megvalósításához. Az Asho¬ka 1995 óta dolgozik hazánkban.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek