Megtiltották a nőknek a biciklizést

Itt, a világ jelenleg még mindig derűsebb felén bizonyára sosem fogunk magyarázatot találni arra, mi is az összefüggés egy biciklin közlekedő nő és a szocialista morál között. Annak ellenére, hogy ezen a vidéken is jó néhány hölgynek jutott osztályrészül néhány hasonló szellemben fogant erkölcsi tanmese, a két kerékhez való joguk sohasem csorbult.

Ország-világ(markos)2013. 01. 25. péntek2013. 01. 25.

Kép: A woman walks in central Rason city, northeast of Pyongyang, August 29, 2011. REUTERS/Carlos Barria (NORTH KOREA - Tags: SOCIETY), Fotó: © Carlos Barria / Reuters

A woman walks in central Rason city
A woman walks in central Rason city, northeast of Pyongyang, August 29, 2011. REUTERS/Carlos Barria (NORTH KOREA - Tags: SOCIETY)
Fotó: © Carlos Barria / Reuters

A világ egyik legszegényebb és legelzártabb országának számító Észak-Koreában nőtársainknak nincs ekkora szerencséjük, a hatóságok épp a minap vonták vissza azt a jogszabályt, mely szerint biciklin járhatnak.

Örök rejtély marad az is, mi késztette az ázsiai diktatúra teljhatalmú urait a 2012-es engedékeny nőpolitika szigorítására. Tavaly, kereken egy éven át hivatalosan is megengedték a gyengébb nem képviselőinek a drótszamáron való közlekedést, idén január 10-én azonban ismét megtiltották, mi több, még kicsinykét húztak is a laza szabályozáson, korábban ugyanis csak bírságot szabtak ki a kerékpározó nőkre, mostantól azonban a járművét foglalják le.

Az biztos, hogy egy jól megalapozott döntés mögül nem hiányozhat a jól irányzott eszmei mondanivaló.

A helyi sajtóban sűrűn emlékeztetnek arra, hogy a bicikliző nő képe homlokegyenest ellentétes a szocialista morállal. Azt a tényt nyilván kevés szabad szájú ottani médiarabszolga meri boncolgatni, hogy az észak-koreai hölgyek nem a formás popsi vagy az acélosra edzett szívizomzat reményében tekertek. Észak-Koreában a kerékpár volt a nők egyetlen olyan eszköze, mellyel példának okáért gyermekeiket szállíthatták, vagy – motoros eszköz hiányában – a piacról zsák búzát, köteg szárnyast fuvarozhattak otthonaikba. Már akinek jutott. Persze ha amúgy sincs mit cipelni..
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek