Nyílnak a börtönrácsok

Huszadik születésnapját ünnepelte január elsején Szlovákia. A jeles eseményre és a szlovák börtönök túlzsúfoltságára való tekintettel Ivan Gasparovic köztársasági elnök mintegy 550 elítéltnek hirdetett amnesztiát, ami azt jelenti, hogy az államfő elengedheti vagy mérsékelheti a bíróságok által kiszabott büntetést.

Ország-világ(markos)2013. 01. 04. péntek2013. 01. 04.

Kép: Slovakian ice hockey fans pose during a screening of the 2012 IIHF men's ice hockey World Championship final game between Russia and Slovakia at the Milan Rastislav Stefanik square in Bratislava May 20, 2012. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: SPORT ICE HOCKEY TPX IMAGES OF THE DAY), Fotó: RADOVAN STOKLASA

Slovakian ice hockey fans pose during a screening of the 2012 IIHF men's ice hockey World Championship final game between Russia and Slovakia at the Milan Rastislav Stefanik square in Bratislava
Slovakian ice hockey fans pose during a screening of the 2012 IIHF men's ice hockey World Championship final game between Russia and Slovakia at the Milan Rastislav Stefanik square in Bratislava May 20, 2012. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: SPORT ICE HOCKEY TPX IMAGES OF THE DAY)
Fotó: RADOVAN STOKLASA

Az elképzelés szerint a legfeljebb 18 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt elkövetők ítéletét semmisítenék meg, mivel az amnesztia a szabadon engedés mellett azt is jelenti, hogy az erkölcsi bizonyítványuk tiszta marad. Tomás Borec jelenlegi igazságügy-miniszter szigorított a feltételeken, így csak a nem szándékos, gondatlanságból elkövetett bűncselekmények miatt elítélt emberek kerülhetnek szabadlábra, közéjük tartozhatnak azok, akik például közúti baleset miatt kerültek börtönbe.

Mivel a kihirdetésig államtitoknak minősült, ezért hivatalosan nem tájékoztattak a feltételekről. A börtönökben azonban már megszigorították az elítéltek őrzését, mert tartanak attól, hogy a kiszivárgott információk elégedetlenséget válthatnak ki a mintegy 10 ezer rab körében. Erre egyébként volt már példa, a rendszerváltáskor, 1990-ben az újonnan megválasztott csehszlovák miniszterelnök, Václav Havel nem kevesebb, mint 23 ezer elítéltet részesített közkegyelemben. Azok a csalódott rabok, akik nem kerültek szabadlábra, Szlovákia legszigorúbb börtönében, Lipótváron fellázadtak. E börtönlázadás emléke is magyarázhatja a mostani amnesztia körüli titkolózást és túlzott elővigyázatosságot. Gasparovic nem számít kezdőnek a közkegyelem osztogatásában, első megválasztása alkalmából már hirdetett amnesztiát, akkor azonban az csak mintegy 20 embert érintett.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek