Rasszisták a munkaadók?

A munkáltatók természetüknél fogva rasszisták – legalábbis egy nemrég készült kutatásból az derült ki, hogy a főnökök nagyobb valószínűséggel adnak munkát a saját etnikai hátterükkel megegyező jelentkezőknek.

Ország-világKovács Réka2013. 01. 22. kedd2013. 01. 22.
Rasszisták a munkaadók?

Egy kitalált egyetemi állás felvételi procedúrájához, fehérbőrű résztvevőket kértek fel menedzsernek, akik a teszt során legnagyobb százalékban a fehér jelentkezőket részesítették előnyben.

Hozzájuk hasonlóan a hasonló erősségű önéletrajzot benyújtók között a nem fehér menedzserek is többségben a nem fehér jelentkezőket pártolták, igaz az arány alacsonyabb volt, mint a fehérek esetében. – derült ki a kutatásból. A kutatók ezt rendkívül aggasztónak találták, ugyanis ez jelentősen megnehezítheti a különböző etnikai hovatartozású munkavállalóknak az elhelyezkedést.

Geoffrey Beattie professzor, a Manchester Egyetem pszichológia szakának korábbi vezetője a kutatásban 96 résztvevőnek mutatott meg négy gyakorlatilag megegyező fényképes önéletrajzot és megkérte őket, hogy szűkítsék le a listát kettőre. A jelöltek közül ketten fehérek, ketten más bőrszínűek voltak. A fehér résztvevők mintegy 60 százaléka a fehér jelöltekre szavazott és mindössze 6,3 százalékuk választotta a másik kettőt jelöltet. A nem fehér bőrű résztvevők közül pedig csupán 4,2 százalék szavazott a két fehérbőrű jelöltre és 25 százalékuk választotta a nem fehérbőrű jelölteket.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek