Egy ember, aki megmentette a világot

Olykor egyetlen ember józanságán vagy hebehurgyaságán múlik a fél világ sorsa. Az egész XX. századot megváltoztatta volna a szovjet történelem egyik epizódja. Egy ma már nyugdíjas szovjet katonatiszt, Sztaniszlav Petrov tartalékos alezredes 30 évvel ezelőtt megakadályozott egy lehetséges atomháborút, ami téves riasztás miatt robbant volna ki.

Ország-világ2013. 03. 21. csütörtök2013. 03. 21.

Kép: MAN WHO SAVED THE EARTH STANISLAV PETROV FORMER SOVIET MILITARY PREVENTED POTENTIAL NUCLEAR LAUNCH WEARING UNIFORM 1999, Fotó: Alamy

MAN WHO SAVED THE EARTH STANISLAV PETROV FORMER SOVIET MILITARY PREVENTED POTENTIAL NUCLEAR LAUNCH WEARING UNIFORM 1999
MAN WHO SAVED THE EARTH STANISLAV PETROV FORMER SOVIET MILITARY PREVENTED POTENTIAL NUCLEAR LAUNCH WEARING UNIFORM 1999
Fotó: Alamy

1983. szeptember 26-án Petrov alezredes éppen szolgálatban volt, amikor a moszkvai atomközpontban amerikai atomtámadásról kapott – mint utóbb kiderült, téves – riasztást. Petrov számos, a Szovjetunió irányába elindított ballisztikus rakétát észlelt a radaron – ő volt a felelős azért, hogy értesítse feletteseit az esetről. Az igencsak feszült, hidegháborús nemzetközi hangulatban egy tévesen értelmezett jel akár végzetes is lehetett volna – és nem csak az Egyesült Államok vagy a Szovjetunió lakosságára nézve. Petrov gyakorlatilag élet és halál ura lett: az alezredes jelentésétől függött a harmadik világháború kirobbanása.

Petrov azonban a jelzett napon úgy látta, hogy téves riasztást kaptak, s valószínűleg rendszerhiba történt – így a „válaszcsapás” elmaradt. A szovjet műhold hibásan jelzett, amikor a felhőkön átszűrődő napfényeket tévesen amerikai bázisokról kilőtt rakétáknak észlelte. Petrov egy későbbi interjúban kifejtette, mi játszott szerepet a döntésében: úgy gondolta, teljesen logikátlan, hogy az USA a radaron jelzett öt rakétával indítja meg totális atomtámadását. A rakétaveszélyt érzékelő rendszer még új volt, ezért nem lehetett maradéktalanul megbízni benne, ráadásul a földradarok még percekkel a rakéták megindítása után sem érzékelték azokat.

A történet csak 1998-ban kapott nyilvánosságot. Nemrég Petrovnak ítélték a 2013-as Drezdai Békedíjat. A kitüntetés és a mellé járó 25 ezer eurós pénzdíj ünnepélyes átadására néhány hete a drezdai operaházban, a Semperoperben került sor.
 

Ezek is érdekelhetnek