Kicsit jobb a forintnak – a ciprusi nagy betétesek viszik el a balhét

Az unió és Ciprus kiegyezése javított a közhangulaton, s segített a forint, illetve az euró árfolyamán. Reggel óta nagyjából 2 forintot erősödött pénzünk a három nagy devizával szemben.

Ország-világO. Horváth György2013. 03. 25. hétfő2013. 03. 25.
Kicsit jobb a forintnak – a ciprusi nagy betétesek viszik el a balhét

Egy euró ismét 305 forint környéke felé tart a hajnal 307 fölötti szintről. A dollárnál hasonló a helyzet, itt 236,7-ről indult a mai nap, s délelőtt 11 óra után már 235-nél tartottunk. A svájci frank esetében a 252 forint közeli összegről 250 alá is benézett a jegyzés.

Nicosia kemény volt, az unió engedett. Így nem adóztatják meg a kisbetéteseket a szigetországban. Az éjjel a ciprusi bankszektor szanálására az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új tervet dolgozott ki a ciprusi kormánnyal. A lényeg, hogy egy „jó és egy rossz bankot” hoznak létre, Gyakorlatilag felszámolják a Laiki néven is ismert Popular Bankot, az ország már eddig is hatalmas veszteségeket elszenvedő második legnagyobb pénzintézetét, s az ott lévő, 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba. A 100 ezer eurónál nagyobb, s az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, s ezekből fizetik majd ki az adósságokat. Az első tervekkel ellentétben nem vetnek ki adót ugyanakkor a kisebb betétekre.