Légből kapott álmok

Boris Johnson, London polgármestere csak a megfelelő alkalomra várt annak bejelentésével, hogy új repteret tervez a britek fővárosába. Múlt pénteken, soha jobbkor, mint a turistaszezon közepén, a Heathrow repterén, a kifutópályák mellett parkolva kigyulladt egy üzemen kívüli gép.

Ország-világ(markos)2013. 07. 20. szombat2013. 07. 20.

Kép: Heathrow Airport, aircraft on stand and taxiway, London skyline in distance, December 2006., Fotó: David Poultney

Légből kapott álmok
Heathrow Airport, aircraft on stand and taxiway, London skyline in distance, December 2006.
Fotó: David Poultney

A Boeing Dreamliner az Ethiopian Airlines utasszállítója volt, mely a Heathrow szerint a nem közvetlenül a tűz előtt érkezett, és nem is indult volna újabb útra, így az egész ügy arra volt elegendő, hogy a nagy forgalmú légikikötőt órákra megbénítsa.

Nagy-Britanniában évek óta komoly vita tárgya a rendkívül szűkös londoni repülőtéri kapacitás bővítésének ügye. London öt nagy nemzetközi repülőterének mindössze hat kifutópályája van. Heathrow-n, a világ egyik legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterén mindössze két pálya működik, melyek 99 százalékos kapacitáskihasználtsága már nem bővíthető. A többi londoni légikikötőben csak egy-egy pályán zajlik a forgalom, miközben például az amszterdami Schiphol repülőtérnek egyedül hat pályája van. Heathrow, a legnagyobb londoni repülőtér környéke sűrűn lakott, így gyakorlatilag lehetetlen a bővítés, a többi reptér környékén lakók pedig hevesen ellenzik az ottani újabb pályák kialakítását.

A konzervatív párti polgármester hétfőn ismertetett egyik elképzelése szerint a Temze tengeri torkolatában, egy mesterséges szigetre építenének egy új repülőteret, négy kifutópályával. Mivel ez a megoldás lenne a legdrágább, óvatos becslések szerint is 50 milliárd font (17 ezermilliárd forint), így ennek kivitelezésére több évtizedet kellene várni. A másik lehetőség Johnson szerint az lenne, hogy a Temze-torkolatban, de egy természetes szigetre építenének új légikikötőt. A harmadik, kevésbé grandiózus, ám annál gyakorlatiasabb változatban egy meglévő nemzetközi repülőteret, Stanstedet fejlesztenék fel négy kifutópályával működő központi reptérré. Johnson tervei szerint Heathrow helyén 250 ezer lakosú új nagyváros épülne. Számítások szerint egy új, központi londoni repülőtér felépítése és forgalomba állítása 2050-ig 375 ezernél több új munkahelyet teremtene, ami 742 milliárd fonttal (csaknem 260 ezermilliárd forinttal, majd tízéves magyar nemzeti össztermékkel) gyarapítaná a brit gazdaság bevételeit.

Ezek is érdekelhetnek