Omladozó Avas

A miskolci főutcán lévő, évtizedek óta üres, borzasztó állapotú Avas szálló igazi állatorvosi lova az egykori gyárváros műemlék épületeinek. A városi főépítész kezdeményezésére nemrég szakközépiskolások végeztek rajta állagmegóvó munkát, melyhez várják a helyi lakosok, civil szervezetek csatlakozását is.

Ország-világKeresztény Gabriella2013. 07. 23. kedd2013. 07. 23.
Omladozó Avas

Még 40 éve is Miskolc megkopott gyöngyszeme volt az a majd' 120 éve épült szálló. Báltermét rendezvényekre bérelték, mozija telt házzal ment. A patinás szállót 1997-ben adta el a város a miskolci MultiCasa Consulting Kft.-nek azzal az ígérettel, hogy a cég rendbe teszi. Nem tette. A Műemlékvédelmi Hivatal sokadik felszólítására aztán felbuzdult, udvarára wellnessfürdőt is tervezett, amit a hivatal nem engedélyezett – azóta a cég leállt. Később, az életveszély miatt a főutcát díszburkolattal lefedő önkormányzat felkérte az épület állagmegóvására, de a cég erre sem reagált. A várost karbantartó MIK Zrt. kezdett hozzá a munkához úgy, hogy majd kiszámlázzák az árát. Mindezt a városi szóvivő szerint tulajdonosi hozzájárulással tették. Mígnem a felújítás 2010-ben végleg megszűnt. Jelenleg a cég és a város között per folyik.

– Diákjaink úgy kerültek képbe – mondja a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója, Kocsis István –, a TISZK igazgatói tanácsának vezetőjeként általam koordinált Gábor Áron és Eötvös József szakközépiskolák tanulóival együtt, hogy megkeresett a város főépítésze, Rostás László úr: tudnánk-e a felújításban segíteni? Már hogyne! Régi elvünk: ami hasznos a városnak, ott ingyen segítünk. A szakmai gyakorlatok ezt lehetővé teszik, kivéve az anyagköltséget. Hiszen az égvilágon mindenféle szakmájú tanulóink vannak! A másik két iskolában művészeti képzés is folyik. Van építőkemence, kovácsműhely, az ott tanulók kerámiákat gyárthatnak, pótolhatják, javíthatják a kovácsoltvas elemeket is. A nyári szünetig a beázó tetőrészeket tanári felügyelettel befóliázták a gyerekek, és szep¬tembertől folytatják a munkákat. A szálló teljes felújítása óriási munka lesz, költségét milliárdokra saccolják. Ennek feltételeit, stratégiáját ki kell dolgozni, benne azt is, hogy iskoláink ebből mit tudnak vállalni. Ha sürgős tennivaló akad, karbantartóinkkal is megyünk.

– Nem „diákmunkáról”, hanem a helyi lakosok, civil szervezetek összefogáson alapuló közösségi munkájáról van szó! A felújítás pedig nem „birtokháborítás”, mivel a város résztulajdonosa a szállónak – szögezte le Rostás László főépítész. Hogy milyen arányban, nem tudja, nem is lényeges, a résztulajdonosnak ugyanis, miként a tár¬sasházaknál, joga van az állagmegóvásra. A MultiCasa érdemben nem tett semmit, ezért a szálló most úgy néz ki, mintha bombatalálat érte volna. Mivel a pereskedés sokáig elhúzódhat, lépniük kell. Kívül-belül olyanra szeretnénk helyreállítani, ahogyan anno létrejött, s amiért a miskolciak mindig is szerették.

Ezek is érdekelhetnek