Otromba rasszisták

Nem a köz szórakoztatása, a külpolitikai uborkaszezon, hanem minden bizonnyal a mind inkább elvakult rasszizmusa késztette a római szenátus egyik tagját, Roberto Caldelonit Itália-szerte nagy botrányt keltő kijelentésére a minap. Az Északi Liga elnökhelyettese, egyben a szenátus alelnöke egy északolasz kisvárosban, Treviglióban tartott gyűlésen orangutánnak nevezte a kongói származású Cecile Kyengét, az olasz kormány bevándorlási ügyekért felelős miniszterét, aki szerinte jobban járt volna, ha miniszterként inkább saját hazájában dolgozik.

Ország-világ(markos)2013. 07. 19. péntek2013. 07. 19.

Kép: Image: 0166396243, License: Rights managed, Restrictions: _, ; 940483 : (), 2013-07-16 Roma - Italian minister Cecile Kyenge (archive) - Cecile Kyenge (file June 20, 2013) *** ITALY OUT ***, Place: -, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, MAXPPP, Fotó: Profimedia-Red Dot

Italian minister Cecile Kyenge (archive)
Image: 0166396243, License: Rights managed, Restrictions: _, ; 940483 : (), 2013-07-16 Roma - Italian minister Cecile Kyenge (archive) - Cecile Kyenge (file June 20, 2013) *** ITALY OUT ***, Place: -, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, MAXPPP
Fotó: Profimedia-Red Dot

 „Szeretem az állatokat – medvéket és farkasokat –, közismert, de amikor meglátom Kyenge képét, a vonásai alapján képtelen vagyok másra gondolni, mint egy orangutánra, még ha nem is állítanám, hogy ő az.” A súlyos sértés híre hamar elérte a szabadságukra váró olasz politikusokat, sokan mély felháborodásuknak adtak hangot, Enrico Letta miniszterelnök elítélte és elfogadhatatlannak tartja a gyalázkodó kijelentést, amit Caldeloni pár nappal később viccnek minősített és bocsánatot kért.

Nem ez az első alkalom, hogy az Északi Liga alelnöke a nyilvánosság előtt gyomorforgató módon viselkedett, számos borzalom fűződik már a nevéhez. 2006-ban nem sokkal azt követően lépett ki a kormányból, hogy a televízióban Mohamed próféta karikatúráját ábrázoló pólóban jelent meg – ez a lépés inspirálta a halálos áldozattal járó líbiai olasz nagykövetség előtti robbantást. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben, a foci-világbajnokság döntőjében a franciákat legyőző olasz csapat diadalát követően kijelentette, a legyőzött ellenfél csapata „négerekből, muzulmánokból és kommunistákból áll”. Egyéb fantáziadús disznóság is köthető Caldeloni nevéhez: 2007-ben életre hívott egy bolognai mecset megépítése elleni tiltakozóakciót, a Pig Dayt. Disznónapot.

A 48 éves, eredetileg szemészorvosként praktizáló Kyenge maga is illegális bevándorlóként érkezett 20 évvel ezelőtt Olaszországba, így szakterületét illetően rendelkezik némi tapasztalattal, ám ez a szélsőjobbos kollégáit csöppet sem érdekli. Mióta Enrico Letta kormányában elfoglalta a miniszteri széket, folyamatosan rasszista támadásoknak van kitéve. A Liga politikusai gyakran silány személyeskedésig fajuló bírálataikban Kyenge bevándorláspolitikáját is támadják. Különösen szúrja a szemüket az új miniszter azon törekvése, hogy az Itáliában született, külföldi származású szülők gyerekei már teljes jogú olasz állampolgárként kezdhessék életüket, ne csak a 18. életévük betöltését követően váljanak azzá. Az Északi Liga egyik európai parlamenti képviselőjének, Mario Borgheziónak köszönhetően Kyenge a Letta-koalíció védjegyévé vált, aki szerinte „a bongo-bongo kormányban inkább hasonlít egy házvezetőnőre, mint miniszterre”.