Gyülekezik a sereg

Semmi sem érdekli az olaszokat a focin kívül – tartja a közvélekedés. Mégis, a Berlusconi-ítélet körül elszabadult indulatok már-már a bajnoki meccsek hangulatát idézték a nyári uborkaszezon kellős közepén. A média végsőkig fokozta az érdeklődést, az emberek az utcákon, bárokban találgatták a semmítőszék múlt keddre meghirdetett döntését, sőt még fogadásokat is kötöttek a harmadfokú bíróság várható döntésével kapcsolatban.

Ország-világ(markos)2013. 08. 09. péntek2013. 08. 09.

Kép: Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi closes his eyes in a gesture to supporters during a rally to protest his tax fraud conviction, outside his palace in central Rome August 4, 2013. Tensions in Italy's squabbling coalition heightened ahead of a rally by supporters of Silvio Berlusconi in Rome on Sunday in protest at a tax fraud conviction that threatens his future in politics and the fragile government. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX12ACO, Fotó: © Alessandro Bianchi / Reuters

Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi closes his eyes in a gesture to supporters during a rally to protest his tax fraud conviction, outside his palace in central Rome
Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi closes his eyes in a gesture to supporters during a rally to protest his tax fraud conviction, outside his palace in central Rome August 4, 2013. Tensions in Italy's squabbling coalition heightened ahead of a rally by supporters of Silvio Berlusconi in Rome on Sunday in protest at a tax fraud conviction that threatens his future in politics and the fragile government. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX12ACO
Fotó: © Alessandro Bianchi / Reuters

A múlt heti ítélkezés középpontjában nem a szívtipró olasz macsó játszotta a főszerepet, most a dúsgazdag üzletember zavaros ügyeiben turkáltak ügyészek és bírák. A PdL (Szabadság Népe) pártvezére ellen 2006-ban kezdődő Mediaset-per tárgya az a hétmillió euróra (2,1 milliárd Ft) rúgó meg nem fizetett adó, melyet a négyszeres miniszterelnökhöz – és persze családjához – tartozó médiabirodalom síbolt el. Az évek óta tartó jogi huzavonában a végső szót múlt csütörtökön mondták ki. Berlusconi ugyan nem jelent meg személyesen a talárosok előtt, a római rezidenciájaként szolgáló Grazioli-palotában várt a semmítőszék ítéletére legközelebbi munkatársa, Gianni Letta – a kormányfő, Enrico Letta nagybátyja – társaságában, távolléte mégsem akadályozta meg a harmadfokú bíróságot abban, hogy megerősítse a volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott négy év börtönt. Azt azonban elvetette, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

Persze az olasz kását sem eszik olyan forrón, egy amnesztiatörvény értelmében a négy év börtönből hármat automatikusan elengednek, a fennmaradó egy év börtönbüntetés hatályba lépése is hónapokba telhet. Ezt követően Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve – dönthet majd arról, hogy egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ. Ráadásul szenátusi mandátumát sem veszik el mindaddig, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról.

„Semmilyen ítélet nem foszthatja meg Berlusconitól a PdL-re szavazó több mint tízmillió olaszt. Berlusconival szemben nincsen alternatíva” – írta Mariastella Gelmini PdL-politikus még szerdai -internetes üzenetében. S ahogy arra számítani lehetett, ezek a hívek már az ítélethirdetés másnapján egyemberként kezdtek felsorakozni a Lovag mögé. A PdL-választók alkotta „Silvio serege” elnevezésű csoport péntek reggel óta az olasz államfői palotánál tüntet, amnesztiát követelve Berlusconinak. Vasárnapra már egész Olaszországból ötszáz busz szállította Rómába a párt tagjait és szimpatizánsait a szolidaritási megmozdulásra. „Szeretem Silviót, szeretem a szabadságot!”, „Mindannyiunkat ítéljetek el!”, „Forza Silvio! Forza Italia!” – állt a tüntetők transzparensein, a déjà vu a dicső ’90-es éveket idézte.

Ám sem délibábról, sem időutazásról nincsen szó, a Róma utcáin tüntető több százezres tömeg hajrája nem az egykori a Forza Italiának szóló nosztalgia: volt párjának újraindítását Berlusconi a semmítőszék csütörtöki ítélete után jelentette be, a tűzfalnak vetve ezzel a létrát, amin keresztül ismét elérheti a hátsó ablakot. Bukhat jelenlegi pártja, omolhat a nagykoalíció, zuhanhat az olasz tőzsde unióstól? Nem kizárt. Mint ahogy az sem, hogy tévedett az 5 Csillag Mozgalom vezére, Beppe Grillo, amikor azt írta a világhálón: „Berlusconi meghalt. Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott.”

Ezek is érdekelhetnek