Obama és Putyin: rossz passzban vannak

„Nincsen megfelelő előrehaladás a kétoldalú kapcsolatainkban” – ezzel a semmitmondó indoklással mondta le a Fehér Ház a szeptemberben esedékes Obama–Putyin elnöki csúcstalálkozót a közelmúltban, holtpontra juttatva ezzel a két ország amúgy sem derűs viszonyát.

Ország-világ(markos)2013. 08. 23. péntek2013. 08. 23.

Kép: Image: 0131699909, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 1157335 Mexico, Los Cabos. 06/18/2012 June 18, 2012. Russian President Vladimir Putin and U.S. President Barack Obama (from left) hold a meeting on the eve of the G20 summit at the Hotel "Esperanza" in Los Cabos., Place: Mexico, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti, Fotó: Profimedia-Red Dot

Russian President Vladimir Putin meets U.S. President Barack Obama
Image: 0131699909, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 1157335 Mexico, Los Cabos. 06/18/2012 June 18, 2012. Russian President Vladimir Putin and U.S. President Barack Obama (from left) hold a meeting on the eve of the G20 summit at the Hotel "Esperanza" in Los Cabos., Place: Mexico, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti
Fotó: Profimedia-Red Dot

A júniusban Észak-Írországban megtartott G8-csúcson még sikerült egy asztalhoz ültetni a két vezetőt, ám az utóbbi hónapok orosz baklövései jó alkalmat teremtettek ahhoz, hogy a sértett amerikai dühösen becsapja maga mögött a Kreml ajtaját.

Az Egyesült Államok tiltott adatgyűjtéseit kiszivárogtató Edward Snowden ügye adta az utolsó lökést ahhoz, hogy Barack Obama hátat fordítson a szibériai medvevadásznak. Annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin nemrégiben még arról beszélt, nem hagyja, hogy a kémügy árnyékot vessen a két ország súrlódásoktól nem mentes viszonyára, Moszkva a minap mégis egy évre szóló, meghosszabbítható menedékjogot adott az amerikai informatikusnak. Az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Condoleeza Rice szerint – ahogy egy hírtelevíziónak adott interjúban fogalmazott – Snowden szabadon engedése felért az amerikaiak arculcsapásával. A ten¬gerentúliak képére azonban nemcsak a diplomáciailag ésszerűtlen pofon fagyasztotta az udvarias mosolyt. Régóta nézik rossz szemmel a Duma által is támogatott, intézményesített homofóbiát. Az orosz törvényhozás például rendeletben akarja tiltani az iskolai oktatás keretein beül a homoszexualitás¬ról szóló felvilágosítást, a felső vezetésnek a homofóbiát nemhogy megtűrő, de nyíltan támogató magatartása pedig olaj a tűzre: az elmúlt hónapokban Oroszország-szerte megszaporodtak a melegek elleni nyilvános támadások. Nézőpont kérdése ugyan, de mindez alapvetően belügy, még ha azonosulni nem is lehet a módszerekkel. Ám az oroszok külpolitikai kérdésekben is képesek Washington orra alá borsot törni. Moszkva ugyanis sorra vétózta meg a Szíriát elítélő ENSZ-határozatokat a Biztonsági Tanácsban, és Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesként tekinthet Moszkvára. Hillary Clinton egyenesen azzal vádolta meg az orosz vezetést, hogy vér tapad a kezükhöz, amiért nem szavazták meg a szíriai diktátor rezsimje elleni ENSZ-határozatot.

Az oroszok és amerikaiak közötti feszültségek láttán időről időre szokás hidegháborús hasonlatokkal élni, ez most is megtörtént a világsajtóban. Ám a hangos és látványos elemeket nem mellőző erőfitogtatás mögött némi józanság is rejtőzik, ha csak haloványan is. A két ország védelmi és külügyminiszterei épp a múlt héten ültek le tárgyalni egymással Washingtonban, és igyekeztek diplomatikusan – Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavaival élve –, felnőttként kezelni a helyzetet.

Ezek is érdekelhetnek