Szeretjük az EU-t

Munkahelyeket teremt, segíti a nyelvtanulást és a külföldi munkavállalást. Egy most befejeződött, nem reprezentatív kutatás szerint így látják a fiatalok az Európai Uniót.

Ország-világKovács Réka2013. 08. 31. szombat2013. 08. 31.
Szeretjük az EU-t

A Mi vagyunk Európa! program keretében zajló felmérésben Magyarország 24 hátrányos helyzetű kistérségéből 3627-en vettek részt, akiknél arra keresték a választ, mit gondolnak az Európai Unióról.

A kutatásból kiderült, hogy tízből hat fiatal úgy látja, hogy az Uniónak köszönhetően fejlődött a régió és a település, ahol élnek, 46 százalékuk szerint az Unió segíti a munkavállast, és minden negyedik fiatal szerint megkönnyíti a nyelvtanulást is. Sokan gondolják, hogy az EU pozitívan befolyásolja a külföldi munkavállalást, a szakképzést, illetve az ösztöndíj-lehetőségeket.
A fiatalok többsége ismer valamilyen európai uniós fejlesztést közvetlen környezetében. Sokan tettek említést az őket közvetlenül érintő fejlesztésekről, mint laptopok és interaktív táblák beszerzése, iskolai tornatermek építése, valamint a játszótérfejlesztések.

Ugyanakkor tény, hogy a 18 év alatti korosztály mindössze harmada hall az iskolában az Európai Unióról. A többség a televízióból és az internetről is tájékozódik. Ezért a Mi vagyunk Európa! program elsődlegesen a fiatalok rendszeres és alapos tájékoztatását tűzte ki céljául, melyről a Mi vagyunk Európa! honlapon tájékozódhatnak!
 

Ezek is érdekelhetnek