A NAV szemmel tartja a szüretet

A NAV rajtaütésszerű ellenőrzései könnyen kiszűrik a feketemunkát, az idén mintegy félmilliárd forint bírságot szabtak ki. A foglalkoztatottak bejelentése egyszerű lenne, de sok munkáltató inkább kockáztatja a lebukást, aminek alkalmazottanként akár egymillió forintos büntetés lehet a következménye.

Ország-világBiczó Henriett2013. 09. 21. szombat2013. 09. 21.

Kép: Munkaugyi ellenorzes razzia hatarorseg feketemunka munkas, illegalis foglalkoztatas, barackszedők Nagyréde térségében 2007.07.03. foto: Nemeth Andras Peter

A NAV szemmel tartja a szüretet
Munkaugyi ellenorzes razzia hatarorseg feketemunka munkas, illegalis foglalkoztatas, barackszedők Nagyréde térségében 2007.07.03. foto: Nemeth Andras Peter

Kiemelt célként kezeli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feketemunka visszaszorítását, ennek érdekében országosan végez ellenőrzéseket. Ahogyan arról a Kisalföld.hu beszámolt, egy Győr-Moson-Sopron megyei több száz hektáros meggy- és barackültetvényt még a nyári akció során ellenőriztek az adóellenőrök. A hatóság folyamatosan figyeli az interneten vagy újságokban megjelenő hirdetéseket, így bukkantak az ültetvényre, ahol több mint kétszáz gyümölcsszedő foglalkoztatásának bejelentését vizsgálták. Kiderült, hogy a gyümölcsösben minden hatodik munkás feketén dolgozott, közülük többen Romániából érkeztek. A munkáltató a revizorok megjelenése után telefonon riadóztatta a gyümölcsösben már hajnal óta dolgozó munkásokat, hogy azonnal hagyják abba a munkát és a fák alatt üldögélve várják az ellenőröket, azt a látszatot keltve, hogy csak pihennek az árnyékban. Természetesen az adóellenőrök nem dőltek be a trükknek, hiszen az egymás mellett sorakozó, gyümölccsel megrakott ládák maguktól nem telhettek meg, s egyéb körülmények is egyértelmű munkavégzésre utaltak.

A gyümölcsszedések ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy az adózók tisztában vannak a feketemunka következményeivel: alkalmazottanként egymillió forintos mulasztási bírság szabható ki, mégis vállalják a kockázatot.
Lapunk megkereste a NAV-ot a kérdéssel, hogy országos szinten mi a helyzet, de kizárólag az idénymunkával kapcsolatban végzett foglalkoztatási ellenőrzésekről nincs külön adat. Az viszont kiderült, hogy idén augusztus végéig 14 626 ellenőrzést végzett a hivatal, ebből 2944 esetben találtak feketén foglalkoztatott személyeket, ezért 452,68 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az adóhatóság.

Pedig a munkáltató a bejelentési kötelezettségnek meglehetősen könnyen eleget tehet: elektronikus bevallás mellett telefonos bejelentésre is lehetőség van. A foglalkoztatók gyakran próbálnak visszaélni ezzel, és csak az ellenőrzés megkezdésekor jelentik be az alkalmazottakat. De a NAV által működtetett elektronikus rendszer percre pontosan regisztrálja, hogy a munkáltató mikor tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, így egyértelműen megállapítható, hogy arra szabályosan a munka megkezdése előtt vagy csak az ellenőrzés hatására került sor. A foglalkoztatás bejelentésének minden esetben a munkavégzés megkezdése előtt meg kell történnie. Mezőgazdasági idénymunkánál a munkáltató a munkaviszony minden napjára 500 forint közterhet köteles fizetni munkavállalónként. A mulasztás megállapításakor nincs jelentősége, hogy a bejelentés csak egy napra történt meg, vagy már hónapok óta bejelentés nélkül foglalkoztat valakit a munkáltató. A munkáltatóknak a kiszabott bírságon túl az elmulasztott adókat és járulékokat is meg kell fizetniük.
A NAV-tól azt is megtudtuk, hogy a feketefoglalkoztatással kapcsolatban sok közérdekű bejelentés is érkezik a hivatalhoz. Az ellenőrzések a szőlőszüret időszakában is folytatódnak.