Izsákon Európa legjobbjai

Ismét hazánkban rendezik a négyesfogat-hajtók kontinensviadalát: szeptember 26–29. közt Izsákon tíz nemzet három tucat indulója versenyez. Az egyik „legmagyarabb sportág” nevezetessé teszi a rendezésre vállalkozó várost is – remélik a vendéglátók.

Ország-világPalágyi Edit2013. 09. 27. péntek2013. 09. 27.

Kép: Lipicai Lovasfesztivál - Fogathajtó verseny, Fotó: Komka Péter

Izsákon Európa legjobbjai
Lipicai Lovasfesztivál - Fogathajtó verseny
Fotó: Komka Péter

Nem mindennapi eseménnyel gazdagodik idén a helyi szőlőfajtáról elnevezett Sárfehér Napok programja Izsákon, ekkor tartják ugyanis a VIII. Négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot is. Olyan hírverést kap ezzel a város, amilyenben még sosem volt része – így harangozta be a háromnapos, péntektől vasárnapig tartó versenyt Mondok József, Izsák polgármestere, a Magyar Lovasszövetség fogathajtó szakbizottságának elnöke.

„A sportok között kevés van annyira magyar, mint a fogathajtás” – állapította meg hajdan Pettkó-Szandtner Tibor, a legendás hírű lótenyésztő. E látványos sportágban hazánk már korán rangos helyet vívott ki magának: a kontinens- és világbajnokságokon 70 érmet gyűjtöttek be a magyar válogatott tagjai, köztük 33 aranyérmet. Eddig egy kontinensviadalnak, hat lovas világbajnokságnak és ugyanannyi világkupának adtunk otthont. Hajtóink hét Eb-ről 17 éremmel, ebből 10 arannyal térhettek haza. Így mi büszkélkedhetünk a világ legeredményesebb fogathajtócsapatával.

– Az Európa-bajnokság ezzel hazaérkezett – jelentette ki a beharangozó sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, kilencszeres világbajnok kettesfogat-hajtó. Annál is inkább igaz ez, mert a magyar szövetség javaslatára éledt újjá két éve a kontinensviadal, három évtizednyi – 1981 óta tartó – szünet után. Ezért is várva várt esemény az izsáki Eb, melynek fő támogatója a vidékfejlesztési tárca.

A magyar fogathajtás múltja bizony sokakban nosztalgiát ébreszt, ezért dr. Fehér Károly, az idei Eb sajtófőnöke segítségével érdemes felidézni a nevezetes eseményeket. „A nemzetközi fogathajtósportban Magyarország mindig úttörő szerepet vállalt. Az első Európa-bajnokságot 1971-ben Budapesten rendezték. Valamennyien, akik akkor ott voltunk, örömteli emlékeket őrzünk erről az eseményről” – ezt Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség akkori elnöke jelentette ki még 1984-ben, a szilvásváradi világbajnokságon. A nagy szakmai és közönségsikert hozó első Eb-n például, ahol hét nemzet állt rajthoz a fővárosban, szenzációt keltett, hogy Sir John Miller, II. Erzsébet fővadászmestere is indult a királynő elegáns oldenburgi négyesével. Fülöp herceg ráadásul ragaszkodott hozzá, hogy maga kísérje lóháton a királynő fogatát. Hajtóink diadalmaskodtak: a szürke lovairól híres Abonyi Imre és a magyar csapat (Abonyi mellett Fülöp Sándor és Papp József) is Európa-bajnoki címet szerzett. Ezzel igazi sikersztori vette kezdetét, ugyanis ezután egy kivételével az összes Eb magyar „aranyesőt” hozott.

A sorozat most Izsákon folytatódhat. A magyar csapatot az idén kettes fogatban világbajnokságot szerző Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifjabb Dobrovitz József alkotja. Emellett a rendező jogán -további hat versenyzőnk is starthoz állhat. 

Ezek is érdekelhetnek