Fenyegetik a pápát

Könnyen a bűnszervezetek kereszttüzébe kerülhet Ferenc pápa az egyház gazdasági reformjait szolgáló intézkedései miatt. A Vatikánnal eddig gyümölcsöző viszonyt ápoló calabriai maffia, a ,Ndrangheta nem nézi jó szemmel a „szegények egyházának” érdekében tett intézkedéseket.

Ország-világ(markos)2013. 11. 22. péntek2013. 11. 22.

Kép: Image: 0175188047, License: Rights managed, - VATICAN CITY ; Papa Francesco saluta i fedeli al termine dell'udienza generale del mercoledi' in Piazza San Pietro, Citta' del Vaticano, 23 ottobre 2013. Pope Francis waves to faithful at the end of his weekly general audience in St. Peter's Square at the Vatican, 23 October 2013. UPDATE IMAGES PRESS/ STRICTLY ONLY FOR EDITORIAL USE *** NO UK AND US SALES *** *** ITALY OUT ***, Place: VAT, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, MAXPPP, Fotó: Profimedia-Red Dot

VATICAN POPE
Image: 0175188047, License: Rights managed, - VATICAN CITY ; Papa Francesco saluta i fedeli al termine dell'udienza generale del mercoledi' in Piazza San Pietro, Citta' del Vaticano, 23 ottobre 2013. Pope Francis waves to faithful at the end of his weekly general audience in St. Peter's Square at the Vatican, 23 October 2013. UPDATE IMAGES PRESS/ STRICTLY ONLY FOR EDITORIAL USE *** NO UK AND US SALES *** *** ITALY OUT ***, Place: VAT, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, MAXPPP
Fotó: Profimedia-Red Dot

A katolikus egyház feje, Ferenc pápa nemcsak a protokoll előírásainak felrúgásából űz sportot, de a biztonsági előírásokra is fittyet hány, nem kis fejtörést okozva a vatikáni testőrségnek. A pápai fricska azonban korántsem a formaságokat vette célba. Van olyan húzása a 78 éves Ferencnek, mely ennél jóval több érdeket sért, nevezetesen a korrupciót ellenző egyházügyi reformja.

A Dél-Itáliában működő ,Ndrangheta nevű bűnszervezet „egyre idegesebben” szemléli a pápai tisztogatást – állítja Nicola Gratteri calabriai államügyész. Korábban a maffia rendszeresen pénzmosára is használta az egyházi ügyleteit. A szervezet évtizedeken keresztül sikeresen aknázta ki a megvesztegetett egyházi vezetőktől származó gazdasági előnyöket. Ferenc színre lépésével épp ezek az értékes üzleti pólusok törtek szét, így az egyházfőt most az is bajba sodorhatja, hogy megkezdte a Vatikánban működő gazdasági erővonalak leépítését. Ferenc hivatalba lépésével a maffia számára értékes üzleti pólusok törtek szét.

Az 55 éves ügyész – akinek neve szintén a nápolyi székhelyű maffia feketelistáján szerepel – szerint Dél-Olaszországban a szervezett bűnözés tagjai mindig szoros és jól jövedelmező viszonyt ápoltak a helyi egyházi vezetőkkel. Ahogy a mélyen vallásos Dél-Olaszországban mondani szokás: „Mielőtt a ,Ndragheta megöl valakit, imádkozik és megcsókolja a rózsafüzérét.”

A márciusban megválasztott egyházfő a korrupció felszentelt ellenségeként lépett fel, szinte minden nyilvános szereplésében hadat üzent az egyház méltóságát leginkább kikezdő jelenségnek. Legutóbb november 11-én fogalmazta meg félreérthetetlen bírálatát, a Lukács evangéliumából vett Jézus-idézet nem épp az evangéliumi szeretet jegyében fogant annak idején: „Jobban tennék (a korrupt emberekkel), ha egy malomkövet kötnének a nyakukba és bedobnák őket a tengerbe.”

- o -

A katolikus egyházfők történetében nem Ferenc pápa az első, aki harcba száll a korrupció ellen. Az 1978-ban megválasztott, a hívek által csak „mosolygós pápának” nevezett I. János Pál pápa – a legutolsó meggyilkolt Szentatya – a második vatikáni zsinat által elkezdett reformfolyamatokat akarta folytatni. Ám 33 napos uralkodása arra sem volt elég, hogy kinevezze bíborosait. A hivatalos közlemény szerint halálát szívelégtelenség okozta, a valóság azonban sosem derülhetett ki, mivel a pápák holttestét nem boncolják fel. A találgatások szerint megmérgezték, mert nyilvánosságra akarta hozni a vatikáni bank botrányában érintett bíborosok nevét, mások szerint azért, mert fel akarta számolni a vatikáni korrupciót.

A ‚Ndrangheta elnevezés a maffia szó ősi, calabriai megfelelője. A calabriai bűnszervezetet ezenkívül nevezik még „tiszteletre méltó társaságnak”, valamint Fibbiának is.

A pápaság bő kétezer éves történetében állítólag 14 pápa esett gyilkosság áldozatául, ám mindössze hat egyházfő halálával kapcsolatosan bizonyosodott be ennek ténye. Az egyházalapítást követő első viharos évszázadok után – amikor is a katolikus vezetők nagy része mártírként végezte – a pápáktól való szabadulás módozatainak csak a fantázia szabott határt. VI. Istvánt és VI. Benedeket például megfojtották, VIII. Istvánt megcsonkították, XIV. Jánost halálra éheztették, V. Györggyel pedig méreg végzett.

Ezek is érdekelhetnek