Gázolt a harci szekér

Kevés annyira ismert műkincs maradt ránk az ókorból, mint Tutanhamon egyiptomi fáraó színarany temetési álarca. Pedig történelmi szempontból kisebb jelentőségű uralkodó volt, mai elismertségét valójában annak köszönheti, hogy sírjára érintetlenül találtak rá a régészek. Az utána következő fáraók ugyanis mindent megtettek azért, hogy eltöröljék az emlékét: uralkodásának idejét a sajátjukhoz adták, nyilvános ábrázolásait és említéseit töröltették. Ezért a sírrablók sem igen ismerték a nevét, s így nem is keresték a sírkamráját.

Ország-világ2013. 11. 20. szerda2013. 11. 20.

Kép: 0022321200, Fotó: Profimedia-Red Dot

Gázolt a harci szekér
0022321200
Fotó: Profimedia-Red Dot

Az időszámításunk előtt 1323-ban, 19 évesen elhunyt fáraó halálának pontos okát eddig annak ellenére sem tudtuk, hogy a testét háromszor is részletesen megvizsgálták régészek és más szakemberek, amióta 1922. november 4-én a brit Howard Carter felnyitotta a Királyok völgye-beli nyughelyét, az egyetlen épségben megmaradt fáraósírt.

A 9 éves korában trónra lépett fáraó 3300 éves múmiáját évtizedek óta vizsgálják. Néhány éve különleges, klimatizált üvegszekrénybe helyezték, hogy állagát megóvják a fenyegető nedvességtől, ami a sírkamra napi több mint ötezer látogatójának „köszönhető”. Most sikerült megállapítani a halál okát. Már az első, 1968-as vizsgálatoknál feltűnt, hogy Tutanhamon koponyája betört. A 2005-ös és 2008-as vizsgálatok előrébb jutottak: kiderült, hogy a halála előtt nem sokkal eltört a lába. A Cranfieldi Igazságügyi Intézet segítségével most elvégzett virtuális boncolás kimutatta a lábsérülések speciális mintázatát, ráadásul azt is megmagyarázták, miért Tutanhamon az egyetlen szív nélkül eltemetett fáraó: a szerv ugyanis túlságosan sérült lehetett ahhoz, hogy visszahelyezzék a holttestbe a balzsamozás után.

A fáraó a mostani kutatás számítógépes szimulációja szerint abba halt bele, hogy elütötte egy harci szekér. Az eredmények szerint a fáraó nem állt, hanem térdelt, amikor ez történt. Az nem derült ki, pontosan hogyan került ilyen testhelyzetben a száguldó szekér elé, de az biztos, hogy az ütközés nemcsak a lábát, de a medencéjét és a bordáit is összezúzta. A durva sérülések pedig kifoghattak a jóval egyszerűbb fáraói halálnemekhez szokott balzsamozókon.
 

Ezek is érdekelhetnek