Ki a barát, ki az ellenség?

Amerikának tényleg mindent szabad. Mindenről tudnia kell, és ami a legszomorúbb, mára bizonyosság, hogy mindenről tud is. Az eszközökben pedig nem válogat, legközelebbi szövetségeseinek hálószobafalára, hivatali irodájának ajtajára tapasztva „digitális fülét” a legapróbb részletekről is képes informálódni. A gépezetbe mégis időről időre porszem kerül.

Ország-világ(markos)2013. 11. 01. péntek2013. 11. 01.

Kép: US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel listen to translations during a joint press conference on June 5, 2009 at Dresden Castle in the center of the eastern German town of Dresden. After policy talks and a news conference in Dresden, Obama and Merkel are due to travel to Buchenwald, the former Nazi concentration camp where more than 56,000 prisoners died in horrendous conditions. Obama today swaps the political heat of the Middle East for a solemn two-day mission of World War II remembrance, and a fresh round of transatlantic diplomacy. AFP PHOTO / Saul LOEB, Fotó: SAUL LOEB

88184045
US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel listen to translations during a joint press conference on June 5, 2009 at Dresden Castle in the center of the eastern German town of Dresden. After policy talks and a news conference in Dresden, Obama and Merkel are due to travel to Buchenwald, the former Nazi concentration camp where more than 56,000 prisoners died in horrendous conditions. Obama today swaps the political heat of the Middle East for a solemn two-day mission of World War II remembrance, and a fresh round of transatlantic diplomacy. AFP PHOTO / Saul LOEB
Fotó: SAUL LOEB

Múlt heti számunkban a berzenkedő francia elnökről írtunk, és Párizs rosszallásáról, miután tudomásukra jutott, hogy a tágra nyílt amerikai fülek náluk hallgatóztak elsőként. Egy hét s robbant az újabb bomba. A napokban kiderült az, amit hónapok óta gyanítottak: az amerikai belbiztonsági hivatal (NSA) a német kancellár mobilját is lehallgatta.

Az okostelefonján egyébként híresen bőbeszédű, sokak által csak „handy” kancellárként emlegetett politikus Blackberryjét szorongatva, néhány napnyi jeges hallgatást követően a múlt csütörtöki EU-csúcson törte meg a csendet. Az esetet tisztázandó, előző nap Merkel Obama amerikai elnökkel egyeztetett, telefonon. Nyilván a németek első emberének a fejében is megfordult a világ közvéleményét talán leginkább foglalkoztató kérdés: hogyan történhet meg az, hogy a világ egyik legfejlettebb ipari nagyhatalmának bizalmas adatai közt az egyik legközelebbi szövetséges kotorásszon? Választ valószínűleg Merkel sem kapott, a beszélgetésben mindenesetre tűrhetetlennek nevezte, hogy baráti országok egymás után kémkedjenek. „Az eddigi bizalmat újra kell építeni” – közölte az amerikai elnökkel. A Fehér Ház jelentése szerint az amerikai elnök – akinek szintén Black-berryje van – a kancellárnak elmondta, az NSA nem hallgatja le és nem is fogja lehallgatni a telefonbeszélgetéseit. A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney viszont arra nem tért ki, hogy korábban NSA-célpont volt-e Merkel telefonja.

Az ügyben persze nemcsak a németek érintettek, a berlini kémhírekkel párhuzamosan a brit Guar-dian az NSA-tól származó dokumentumokra hivatkozva arról írt, hogy a hivatal a világ 35 vezetője után „szimatolt”, az olasz L’Espresso szerint az amerikai és brit titkosszolgálat nemcsak a francia és a német, hanem az itáliai telefon- és internetforgalmat is monitorozta. Ezek után nem meglepő, hogy a francia és a német kormány a legnagyobb egyetértésben kívánja újratárgyalni a biztonsági együttműködés szabályait az Egyesült Államokkal.

A csütörtöki német lapkommentárok egyhangúlag ítélik el az Egyesült Államokat. A Süddeutsche Zeitung emlékeztet arra, hogy Obama két nagy berlini beszédben is hitet tett a német–amerikai szövetség mellett, ezeket a harsány ígéreteket azonban már valószínűleg Merkel sem hiszi el neki. „Az ember elképzelni sem meri, hogyan járnak el az amerikai titkosszolgálatok ellenségnek számító országokkal szemben, ha a legközelebbi szövetségesekkel így viselkednek. Obama nem egy Nobel-békedíjas személyiség, hanem bajkeverő.” A mostani botrányt egyébként a Spiegel robbantotta ki, a német hírmagazin ugyanis megszerzett néhány Edward Snowdentől származó, NSA-t leleplező dokumentumot, ezek közt szerepelt Merkel mobilszáma is. A kémhistória ezzel nyilván nem ér véget, ha jósolhatunk, kinek a szekrényéből hullik ki a következő NSA-csontváz, David Cameron brit miniszterelnökre tennénk voksainkat, vele lenne igazán teljes Európa arcképcsarnoka.
 

Ezek is érdekelhetnek