Váltságdíj nélkül ölték meg őket

Elraboltak Maliban, majd meggyilkoltak két francia újságírót. Az egykori francia gyarmat északi részén található Kidal városában egy helyi politikai vezetővel készült interjút követően, közvetlenül a politikus háza elől vitték el az RFI rádiócsatorna munkatársait, az 55 éves Claude Verlon-t és az 57 éves Ghislaine Dupont-t.

Ország-világ(markos)2013. 11. 08. péntek2013. 11. 08.

Kép: Image: 0151985035, License: Rights managed, A French soldier inspects a bomb crater in Diabaly, Mali, Jan. 21, 2013. French and Malian troops entered the town that was held by Islamist rebels on Monday., Place: MALI, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, New York Times, Fotó: Profimedia-Red Dot

French and Malian troops retake Diabaly, Mali.
Image: 0151985035, License: Rights managed, A French soldier inspects a bomb crater in Diabaly, Mali, Jan. 21, 2013. French and Malian troops entered the town that was held by Islamist rebels on Monday., Place: MALI, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, New York Times
Fotó: Profimedia-Red Dot

Szemtanúk szerint négy fegyveres egy drapp teherautóval a közeli sivatag irányába hajtott a riporterekkel.
Az emberrablást követően nem sokkal a településen állomásozó francia és ENSZ-katonák helikopterekkel indultak az áldozatok keresésére, de nem jártak sikerrel. Eltűnésük után néhány órával a külvárosban találták meg szétlőtt tetemüket.
A 10 ezer fős kisváros az etnikai feszültségek egyik epicentrumának számít a nagyrészt sivatag borította nyugat-afrikai országban. Az összetűzések mindennaposak a tuareg nomádok és a népesség nagy részét kitevő, csaknem 30 etnikumhoz tartozó fekete-afrikaiak között. A mali hadsereg mellett 200-200 ENSZ-békefenntartó és francia katona tartózkodik Kidalban, ennek ellenére rendszeresek az etnikai összetűzések.

A gyilkosság azzal magyarázható, hogy néhány nappal korábban a szomszédos Niger szabadon bocsátotta az al-Kaida által három évvel ezelőtt elrabolt négy francia túszt. Az éveken át a Szaharában fogva tartott túszok elengedésének körülményeivel kapcsolatban – ünneprontó módon – megindultak a találgatások. Egyes becslések szerint a francia kormány 20 millió eurós (6 milliárd Ft-os) váltságdíjat fizetett az emberrablóknak állampolgárai életéért. Ha mindez igaz, az emberrablás továbbra is az egyik legjövedelmezőbb üzlet a Szaharában bujkáló szélsőséges csoportok számára, s időről időre szükség van az erőfitogtatásra. A két francia rádiós halálával világszerte 42-re nőtt azoknak az újságíróknak a száma, akiket 2013-ban meggyilkoltak.
 

Ezek is érdekelhetnek