Boldog, drága új év

Mint minden év fordulója, a 2014-es év is tartogat változásokat. Szinte minden adózási forma módosul, szigorodnak az érettségi feltételek, lazulnak a közművek mérési körülményei, drágul az élelmiszer. Íme, egy csokor a legfontosabb változásról.

Ország-világHardi Judit2014. 01. 06. hétfő2014. 01. 06.

Kép: APEH központ Fehér út, adóbevallás postai úton, adózás 2008.05.09. fotó: Németh András Péter

Boldog, drága új év
APEH központ Fehér út, adóbevallás postai úton, adózás 2008.05.09. fotó: Németh András Péter

Kiterjesztik a családi adókedvezményt, amelyet már a járulékokból is, vagyis az egyéni egészségbiztosításból és a nyugdíjjárulékból is levonhatnak a szülők. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan adóelőleg-nyilatkozattal érvényesíthetjük munkáltatónknál az új járulékkedvezményt.

A kisadózó vállalkozók (kata) is számíthatnak változásra: nem minősül főállású munkavégzőnek, akit egyszerre több helyen foglalkoztatnak, együttesen legalább heti 36 órában; és az sem, aki után más vállalkozásban már fizettek járulékot. A katások ugyanakkor nagyobb összegű, 75 ezer forintos tételes adót is fizethetnek, így magasabb nyugdíjra és táppénzellátásra szerezhetnek jogosultságot. A nem biztosítottak egészségügyi szolgáltatási járulékának mértéke havi 6600 forintól 6810 forintra emelkedik; a tb-járulék fizetésétől mentesülnek a hetente legalább 36 órát dolgozó nyugdíjas vállalkozók.

Apróságokban módosul a kafeteriarendszer: megszűnik a szabadidős Erzsébet-utalvány, helyette külön sport- és kulturális eseményekre szóló belépőt, bérletet kapnak az arra jogosultak.

Jövőre a munkaadó nem csak az alkalmazottak lakásvásárlását támogathatja, hanem a lakáshitel-törlesztést is. A maximálisan adható összeg 8000 forint. Számíthatunk iskolakezdési támogatásra is, mértéke emelkedik, a minimálbér 30 százaléka lehet.

Haladékot kapnak az átalánydíjas vízfogyasztók: eredetileg 2013. de¬cember 31-ig kellett volna felszerelniük a vízórájukat, most 2015 végéig haladékot kaptak. A szociálisan rászorulók részletekben is fizethetik a víz árát.

A boltokban és a zöldségesnél is érhetnek meglepetések: drágul a burgonya, tavasszal 200 forint is lehet kilója. Emelkedik a tej ára 10-20 százalékkal.

Kevesebb a semminél

Januártól havi 5 ezer forinttal nő az ápolási díj, amelynek egy új kategóriája, a kiemelt ápolási díj havi 47 ezer 790 forint lesz. Az érintettek, a súlyos fogyatékossággal született gyermekeiket nevelő, halmozottan hátrányos helyzetben élő családok nem fogadták kitörő örömmel a hírt, sőt demonstráltak is a fővárosban. Azoknak a szülőknek, akik napi 24 órában csak a gyermekeikkel foglalkoznak, s emiatt nem tudnak munkát vállalni, az ápolási díj mértéke nincs arányban az őket sújtó anyagi terhekkel. Azt szeretnék elérni, hogy a teljes embert kívánó gondozási feladataikat munkaviszonynak ismerjék el, s ennek mértéke a mindenkori minimálbér összegével megegyező legyen. Szeretnék, ha megilletnék őket a nagycsaládosoknak járó adózási és egyéb kedvezmények; az ingyenes tankönyv, a támogatott étkezési lehetőség. Kutatások azt bizonyították, hogy az ilyen családok többsége jelenleg a létminimum alatt él. K. G.


Közmunka az érettségi ára

Továbbra is él az előrehozott érettségi lehetősége, de csak informatikából, élő idegen nyelvből és latinból. Megszűnik az őszi vizsgáztatás, ezentúl csak a május-júniusi érettségi időszakban adhatnak számot tudásukról a gimnazisták. 2016-tól tovább szigorodik a vizsgarend: ötven óra közösségi munkához kötik, ki érettségizhet és ki nem. Az ötvenórányi közösségi munkát a középiskola megkezdésétől az utolsó előtti évig végezhetik el a tanulók Tehát aki jövőre lesz 9.-es, számíthat arra, hogy önkéntes vagy karitatív munkát is kell végeznie (egészségügyi, sport vagy más, társadalmilag hasznos területen), hogy később érettségi vizsgát tehessen.
 

Ezek is érdekelhetnek