Félelmek olimpiája

Két hónap alatt három robbantásos merénylet történt az oroszországi Volgográdban. Az óév utolsó hetében – ráadásul 24 órán belül – elkövetett két merénylet során felrobbant egy trolibusz és egy állomás. A halottak száma megközelíti a negyvenet. A hatóságok egyelőre csak találgatnak, ki vagy mi állhat a merényletek mögött.

Ország-világ2014. 01. 10. péntek2014. 01. 10.

Kép: Image: 0180949451, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 2345415 Russia, Sochi. 01/04/2014 January 4, 2014. President Vladimir Putin, right, during a friendly hockey match between the teams Night Hockey League Stars 1 and Night Hockey League Stars 2, at the Bolshoy Ice Dome in Sochi., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti, Fotó: Profimedia-Red Dot

Vladimir Putin takes part in friendly hockey match
Image: 0180949451, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 2345415 Russia, Sochi. 01/04/2014 January 4, 2014. President Vladimir Putin, right, during a friendly hockey match between the teams Night Hockey League Stars 1 and Night Hockey League Stars 2, at the Bolshoy Ice Dome in Sochi., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti
Fotó: Profimedia-Red Dot

Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozott készültségbe helyezte a rendvédelmi erőket. Aggodalma nem kicsi, hiszen február 7-én megkezdődnek Szocsiban a téli olimpiai játékok, és attól tartanak, hogy ezeknél nagyobb akciót terveznek a merénylők az esemény idejére. A kaukázusi térségben ráadásul egyre nagyobb befolyást szereznek a muszlim szélsőségesek, ami komoly veszélyt jelenthet.

Csaknem 1500 terrorista támadást követtek el 1992 és 2011 között az észak-kaukázusi szövetségi körzetben a Global Terrorism Database (GTD – Nemzetközi Terrorizmus Adatbázis) adatai szerint. Ezek közül nyolcvan köthető konkrét terrorista szervezethez. Legtöbbjükért a Kaukázusi Emirátus elnevezésű csecsen szervezet felel. Vezetőjük Doku Umarov szeparatista hadúr, Oroszország legkeresettebb terroristája. A nevéhez kötik a volgográdi támadásokat, de állítása szerint ő felelős a 2011 januárjában harminchat halálos áldozatot és száznyolcvan sebesültet követelő moszkvai reptéri bombarobbanásért, valamint a 2010 márciusában a moszkvai metróban történt öngyilkos merényletért is, amely során harminckilencen haltak meg. Umarov azután kezdett felkapaszkodni a csecsenföldi lázadók hierarchikus rendszerében, miután 2006-ban az orosz erők meggyilkolták elődeit. Umarov nyílt háborút hirdetett a szocsi olimpia ellen.
Véres versenyek

A müncheni fekete szeptember: Az olimpiai játékok történetének legsötétebb napja volt 1972. szeptember 5. A Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet az izraeli csapat tizenegy sportolóját ejtette túszul. Ketten a túszejtéskor haltak meg, a többiek a szabadítási akció során vesztették életüket. A müncheni dráma megrázta a sportolókat, akik közül többen elhagyták az olimpiai falut, és ettől kezdve a későbbi olimpiákon szigorú biztonsági intézkedések léptek életbe. A modern kori olimpiai játékok közül a müncheni volt az első, amelyet egy időre felfüggesztettek.

Csőbomba a koncerten: 1996. július 27-én zsúfolásig megtelt Atlanta Olimpiai Parkja. A koncerten bulizók közül ketten meghaltak, több mint százan megsérültek, amikor felrobbant egy padra erősített csőbomba. A hatóságok a detonáció után két másik bombát hatástalanítottak. A magányos merénylő a robbanásért felelős Eric Rudolph, akit csak hét évvel később fogtak el, vallomásában azt mondta, az amerikai kormány abortuszpolitikája ellen tiltakozott a merénylettel.
Krikett ellen pokolgéppel: Tizennégyen haltak meg abban a merényletben, amelyet az új-zélandi kri-kettválogatott ellen követtek el. 2002-ben a pakisztáni Karacsiban a sportolókat elszállásoló hotel előtt robbantott egy öngyilkos merénylő.
BL-eldöntő, robbantással: 2002-ben BL-elődöntőt játszottak Madridban drámai felvezetéssel: a Real Madrid és az FC Barcelona mérkőzés előtt pokolgép robbant a Bernabeau-stadion közelében. A merényletet az ETA baszk szervezet követte el. Sokan megsebesültek, de végül is lejátszották a mérkőzést.

Maratoni bombák: A 2008-as Srí Lanka-i új évet köszöntő maratoni futáson a Tamil Tigrisek nevű terrorszervezet hajtott végre öngyilkos merényletet: a közlekedési miniszter és több korábbi olimpiai résztvevő is a tizenöt áldozat között volt. Öt évvel később, 2013-ban a több tízezer futót és még több nézőt megmozgató bostoni maraton volt egy amerikai állampolgárságú csecsen testvérpár célpontja. A Dagesztánból származó és Csecsenföldön állítólag terroristakiképzést kapott Carnajev fivérek bombái három embert megöltek, majdnem kétszázat megsebesítettek. Az idősebb testvért menekülés közben lelőtték, az ifjabbat élve fogták el. (K. O.)
 

Ezek is érdekelhetnek