Jól kisütött munkahelyek

Szociális pékséget nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapest 3. kerületében. Dolgozói megváltozott munkaképességűek, kerekes székhez kötöttek, látássérültek vagy tartósan munkanélküliek. A Zápor utcai kisüzemben készült kenyér és péksütemény zömét szociális intézmények gondozottjainak, idősotthonok lakóinak, hajléktalanszállóknak hordják ki, de a környékbeliek is vásárolhatnak tőlük.

Ország-világKeresztény Gabriella2014. 01. 10. péntek2014. 01. 10.

Kép: máltai pékség kenyér sütés pékárú megváltozott munkaképességűek szociális foglalkoztatás munka 2014 01 07 Fotó: Kállai Márton

Jól kisütött munkahelyek
máltai pékség kenyér sütés pékárú megváltozott munkaképességűek szociális foglalkoztatás munka 2014 01 07 Fotó: Kállai Márton

A segélyszervezet több munkahelyet is alapított már hátrányos helyzetűeknek: Tarnabodon elektronikai bontót, Tokajban fonott termékek készítésére képeztek munkanélkülieket. Az óbudai pékség ingatlanját a kerület önkormányzata adta, a dolgozók toborzásában az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány segített.

Az országban akad példa hasonló vállalkozásokra: a Székesfehérváron megnyílt népszerű Hatpöttyös Katica étterem családi vállalkozás, és minden dolgozója megváltozott munkaképességű. Az Em¬beri Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére a Segítő Vásár rendezvények is országszerte a fogyatékosok kézi készítésű termékei¬nek eladását szorgalmazzák. Miskolcon az autisták támogatásában élen járó Szimbiózis Alapítvány tavaly példaértékű beruházásokat végzett munkahelyek teremtésére.

A kormány 2013-ban 35 milliárd forintnyi pályázatokkal támogatta a megváltozott munkaképességűek visszatérését a munkához. A megváltozott munkaképességűek bér- és adminisztrációs terheit csökkenti a „rehabilitációs” kártya, ami a munkaadókat is ösztönzi a befogadásukra. Eddig 20 ezernél több álláskereső és 5 ezernél is több munkaadó élt a kártya adta előnyökkel. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal legújabb uniós projektjében az érintett munkavállalók képzését segíti, s munkaadóik a dolgozók után évente személyenként 800 ezer forint bértámogatást kapnak. Ha alkalmazottjuk rehabilitációs kártyával rendelkezik, a támogatás teljes egészében a bérre fordítható.

Ezek is érdekelhetnek