Vodka lesz a végzetük?

Még 55 éves kora előtt meghal az orosz férfiak negyede: az adatok szerint az ok legtöbbször a túlzott alkohol-, főleg a vodkafogyasztás. Erről számol be a tekintélyes orvosi lapban, a Lancetben megjelent tanulmány.

Ország-világ2014. 02. 20. csütörtök2014. 02. 20.

Kép: Image: 0133649313, License: Rights managed, travel,, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot

Mobile, ice "Russian bath", on Bakal.
Image: 0133649313, License: Rights managed, travel,, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy
Fotó: Profimedia-Red Dot

(Összehasonlításképpen a brit adatokat hozták fel a tanulmány készítői, ahol az alkohol a hasonló korú férfiak halálának csak 7 százalékáért felelős.) Az elemzéshez három orosz városban tíz éven át 151 ezer felnőtt adatait gyűjtötték, miközben korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe vették: ezekben 49 ezer elhunyt családját kérdezték szeretteik alkoholfogyasztási szokásairól.

A halál oka általában valamilyen májbetegség vagy konkrétan alkoholmérgezés, de sokan halnak bele abba, amit részegen tesznek, így balesetekben vagy verekedésekben szerzett sérüléseikbe. A vizsgálat szerint a halálozási arány az elmúlt 30 évben attól függően hullámzott, éppen hogyan állt az alkoholtilalom és az átlagos szociális helyzet a különböző vezetők munkálkodása idején. Így amikor Gorbacsov 1985-ben csökkentette a vodkatermelést és megtiltotta, hogy az emberek délelőtt igyanak, az alkoholfogyasztás a negyedével csökkent. A kommunizmus összeomlásával ez a hatás megszűnt, a halálozások száma újra emelkedni kezdett: Jelcin alatt a fiatal férfiak körében megduplázódott az alkohollal kapcsolatos halálesetek száma.

A kutatók szerint az ivás jellege is átalakult: sokan önpusztító módon isznak, ráadásul a többségük kemény dohányos, ami csak súlyosbítja az alkohol hatásait. Aztán 2006-ban újra szigorúbb felügyelet alá került az alkoholforgalmazás, megemelték a jövedéki adót, a termelést szabályozták. Ez rövid idő alatt az adatokban is meglátszik: azóta a férfiaknak nem a korábbi 37, hanem „csak” 25 százaléka hal meg 55 éves kora előtt.
 

Ezek is érdekelhetnek