Elmagyarázó: Mit kell tudni a családi ezüstnek nevezett Seuso-kincsről?

A IV. század környékén gazdag római család használhatta, a XXI. század elején pedig az Országház vitrinjében tekintheti meg bárki ingyen – egészen június végéig.

Ország-világH. J.2014. 04. 07. hétfő2014. 04. 07.
Elmagyarázó: Mit kell tudni a családi ezüstnek nevezett Seuso-kincsről?

A Seuso-kincsek egy része kalandos „világjárás” után ugyanis hazakerült.

- A Seuso kelta eredetű név, és egy nagyon gazdag római arisztokratát takar, aki Pannóniában élt. Övé lehetett a most Magyarországra került nyolc tárgy.

- Az ezüstök reprezentációs céllal készültek: az étkezőben kiállítva a család gazdagságáról tanúskodtak, de nagy vacsorákon, esküvőkön vagy fogadásokon felszolgálásra is használták őket.

- Az 1970-es években Sümegh József egy kőbányában negyven ezüstneműre bukkant – mint utóbb kiderült, Seuso kincseit találta meg Polgárdi és Szabadbattyán között, Koszárhegy környékén.

- A férfit 1980 decemberében felakasztva találták meg, addigra a kincsek nagy része máig ismeretlen módon Bécsbe került – kétes hírű műkincsgyűjtők tulajdonaként állították ki a Hotel Hiltonban.

- A nyolcvanas években az angol Lord Northampton és üzlettársai vásárolták fel az ezüstneműt.

- Négy és fél milliárd forintért került múlt hét kedden haza a kincs – ezzel az eddigi birtokos költségeit kompenzálták.

- A magyar állam a vásárlással tulajdonának tekinti a műtárgyakat, de a nemzetközi jog szerint a kincseknek továbbra sem tisztázott a tulajdonosuk.

- Most, hogy birtokunkban van a Seuso-kincs, a tudósok könnyebben hozzáférhetnek, és olyan vizsgálatokat végezhetnek, amelyekkel bizonyíthatók, hogy Magyarország a műtárgyak tulajdonosa, így a többi ezüstneműre is igényt tarthatnánk.

- A Parlamentből három hónap múlva a Múzeumi Negyedbe kerülnek Seuso ezüsttárgyai.