Így vigyáznak büszkeségeikre? Több nemzeti jelkép is leszállóágban van

Több nemzet hivatalos madara is szerepel azon a halállistán, amelyet a Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem kutatói állítottak össze. A szakemberek nem kevesebbet állítanak, mint hogy minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére került a vadászat, az erdőirtás és a természetes élőhelyek összeszűkülése miatt.

Ország-világM. M.2014. 04. 20. vasárnap2014. 04. 20.
Így vigyáznak büszkeségeikre? Több nemzeti jelkép is leszállóágban van

A 9993 ismert madárfajra kiterjedő tanulmányban a szakemberek összeállították a száz ritka madár listáját, amelyen a világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és globálisan legveszélyeztetettebb madárfajai szerepelnek. A különböző alkatú és méretű tollasok a világ több mint 170 országában élnek, 62 fajuk pedig kizárólag természetes élőhelyén fordul elő. Az érintett országok közül Indiában lelhető fel a százas lista legtöbb képviselője.

A felsorolás tíz első helyezettje közt szerepel a Kambodzsa hivatalos madarának számító óriásíbisz, a kaliforniai kondor, az új-zélandi kakapó, avagy bagolypapagáj, az Új-Kaledónia nemzeti madaraként jegyzett kagu, a Fülöp-szigetek saját ragadozó madarának tartott majomevő sas vagy a mindössze négy apró populációjáról ismert erdei kuvik.

Ezek is érdekelhetnek